Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara Centerpartiet förstår företagarna

Om någon tvivlade, så kan de efter gårdagens stämmoförhandlingar i Örebro sluta tvivla. Centerpartiet är regeringens, och därmed även riksdagens, företagsvänligaste parti.

Redan i torsdags förklarade Centerpartiet att man vill se en ordentlig sänkning av arbetsgivaravgiften. I dag har Sverige en av de allra högsta arbetsgivaravgifterna bland OECD-länderna, endast Frankrike har en högre avgift. Därför vill Centerpartiet sänka arbetsgivaravgiften så att Sverige hamnar i mitten av OECD-länderna, även om det måste ske långsiktigt och etappvis. Första steget för att nå dit är enligt Centerpartiets förslag att avskaffa löneavgiften, som är en del av arbetsgivaravgiften, för alla enmansföretag.

En sänkning av arbetsgivaravgiften är oerhört viktigt om man vill sänka kostnaderna för företagen att anställa personal, och därigenom skapa goda förutsättningar för att fler ska kunna komma i arbete. Men det är inte en billig reform som Centerpartiet skissat på. Det första steget kostar cirka två miljarder kronor att genomföra. Om man sedan ska kunna nå det uppsatta målet om en arbetsgivaravgift som ligger i mitten bland OECD-länderna kommer den totala kostnaden att landa någonstans i närheten av 50 miljarder kronor.

Men att det kostar mycket att sänka de här skatterna betyder att det inte är gjort i en handvändning. Men inriktningen är helt riktig. För att underlätta för svenska företag att växa inom landet, och därmed anställa svensk personal, krävs att avgifterna och skatterna på arbete pressas ned till en nivå som ligger mer i fas med dem som våra konkurrentländer har.

Nästa steg för att befästa Centerpartiets position som mest företagarvänligt tog alltså i går då frågan om arbetsmarknadsreglerna behandlades. Inspirerade av det danska exemplet föreslår Centerpartiet en ny flexibel modell för arbetsmarknaden. En sådan modell innebär bland annat en förstärkning av arbetslöshetens roll som omställningsförsäkring, genom att a-kassan kommer att vara högre i ett initialskede för att sedan trappas ned.

En annan viktig del är en reformering av arbetsrätten för flexiblare anställningsformer. Lagen om anställningsskydd, Las, görs om till en "mini"-Las, vilket innebär att man behåller en kärna som innehåller ett grundskydd mot godtyckliga uppsägningar för de som i dag har en fast anställning. Samtidigt vill man ge ett fotfäste för de personer som i dag befinner sig utanför arbetsmarknaden.

Centerstämman hann knappt klubba detta beslut förrän Moderaterna genom riksdagsledamoten Tomas Tobé var ute och deklarerade att Las inte var något problem. Sedan tidigare har arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin uttryckt samma sak. Littorin tycker snarare att lagstiftningen är för svag än för stark, och säger i samband med detta att det inte är särskilt svårt att säga upp människor i Sverige.

Littorin har både rätt och fel. Det är inte svårt för företag att säga upp personal på grund av arbetsbrist. Däremot är det svårt för företagen att säga upp rätt personal, eller kanske snarare att i ett uppsägningsskede kunna behålla den personal man vill ha kvar.

Egentligen är det oerhört egendomligt att inte Littorin kan ansluta sig till Centerpartiet linje. Littorin är ofta väldigt tydlig med att han vill att de här frågorna ska hanteras av arbetsmarknadens parter, och det är precis detta som även är Centerpartiets vilja. Det borde vara upp till arbetsmarknadens parter att reglera turordningsreglerna, och om så ska kunna ske så måste den lagstiftning som i dag styr avregleras.

Men eftersom inte Littorin begriper detta gör de företagarvänliga moderatväljarna klokast i att vända de nya moderaterna ryggen, och i stället plocka Centerpartiets valsedel i nästa riksdagsval.