Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara 15 vindkraftverk kan komma ifråga

När myndighetsnämnden i Ljusdal bedömer den föreslagna vindkraftsetableringen i den så kallade Sörbyparken enligt miljöbalken kan endast 15 kraftverk tillåtas.

Kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott vill säga nej till vindkraftsetableringen i skogarna mellan Järvsö och Bollnäs som omfattar 38 verk i Ljusdals kommun och sju i Bollnäs.

På torsdagen gjorde myndighetsnämnden i Ljusdal endast en bedömning med utgångspunkt i miljöbalken i ett yttrande till länsstyrelsen.

Att 38 verk har blivit endast 15 i yttrandet beror på att några måste bort från Svedåsen för att hålla ett säkerhetsavstånd till en elöverkänslig person i närheten.

Två verk närmast Prästvallen måste bort för att inte störa den kulturhistoriska platsen.

Alla verk norr om Simessjön ratas för att inte området nära nämnda sjö och vid Harsasjön ska upplevas som industrilandskap. Även Harsa- och Järvsöområdets skidturism nämns som skäl till att begränsa utbyggnaden av vindkraft.