Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bär sitt barn med stolthet

Michael Westerlund och hans tvååriga son har fångat många människors uppmärksamhet under promenaderna runt Lillfjärden. Anledningen: sättet han bär sonen Melvin på.

– De flesta är positiva, ler och hälsar på oss. Några har sagt att min son är lyckligt lottad, berättar Michael Westerlund.

Sedan hans son Melvin föddes för två år sedan har han burit honom i bärsele. Det senaste året har han varit pappaledig och då har middagspromenaden runt Lillfjärden blivit ett sätt att slappna av. Hans son följer gärna med ut, helst i bärselen där han sover bra.

Men några har funderat hur det egentligen stått till med mannen och barnet i hans famn.

– Mår du bra? Är barnet sjukt? Hur har du det ställt hemma? Folk har undrat hur det kommer sig att jag är ute alla dagar ensam med barnet, säger Michael Westerlund.

Det finns en mamma. Hon heter Malin Westerlund och arbetspendlar, så Michael tar hand om Melvin under vardagarna. Åsikterna om hur barn ska bäras fick sin kulmen för några månader sedan.

– Någon hade gjort en orosanmälan till socialtjänsten och skrivit att det verkade konstigt när jag var ute i kyla och regnväder med barnet instängt innanför jackan, så vi tog med Melvin till socialtjänsten och visade hur han satt, säger Michael.

– De tyckte att det lät toppen och utredaren förordade själv att bära barn nära, säger Malin Westerlund.

I onsdags påkallade en man Michaels uppmärksamhet under en promenad.

– Jag stannade till men var skeptisk eftersom en del har ifrågasatt sättet jag bär min son på.

Han hade sett Michael tidigare och undrat om det fanns en mamma till barnet. Mannen hade tagit med sig en barnvagn eftersom han hade tyckt synd om Michael.

– Vi har barnvagn, men jag blev överraskad av tanken och värdesätter den högre än sakens materiella värde. Det vägde verkligen upp den här anmälan till socialtjänsten, säger han.