Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankgränd kan få busstorg

För att förbättra kollektivtrafiken behövs en ny central busshållplats i Hudiksvall. En förstudie ska utreda saken.

I dagsläget är busshållplatsen i Hudiksvalls centrum belägen på Drottninggatan: dels mitt emot Guldsmeden, dels vid Lillfjärden. Det innebär att ett antal busslinjer, till exempel till Iggesund, Forsa och Näsviken, först går en bit norrut längs Lillfjärden för att sedan åka förbi sjukhuset och söderut.

– Det är inte optimalt, det blir en onödig krok runt Lillfjärden, säger kommunens planeringschef Hans Gyllow.

För att få till en effektivare linjedragning har kommunen tillsammans med landstinget och X-trafik tittat på möjliga alternativ. Ett stort bussnav på Bankgränd skulle vara det bästa alternativet, har de kommit fram till.

Hans Gyllow medger att det även finns vissa nackdelar med den lösningen, bland annat att en parkering med drygt 20 parkeringsplatser i så fall försvinner.

Samtidigt skulle nuvarande hållplatser på Drottninggatan bli nya parkeringar.

– Nettoförlusten av parkeringar blir inte så stor, säger Hans Gyllow.

Trafikflöden kommer förstås att förändras om Bankgränd blir ett busstorg, men det hör också till de sakerna som en förstudie ska utreda.

Förstudien och förprojekteringen beräknas kosta omkring 250 000 kronor.