Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankerna gör vinster – skattebetalare tar risken

Förra året gjorde storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank en vinst på cirka 90 miljarder kronor. 2013 tjänade banken cirka 12 800 kronor per år på ett tvåmiljonerslån.

Inte bara privatpersoner drabbas hårt av bankernas höga räntenetto. Även småföretag drabbas när bankerna inte gärna lånar ut till företagens investeringar. Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna, kallar det för diskriminerande.

Företagarnas undersökningar visar på geografiska skillnader, men även skillnad mellan små och stora företag. En av finanssektorns viktigaste uppgifter borde vara att sköta in- och utlåning, så att nödvändiga investeringar görs. Något som är nog så viktigt för företag även i våra bygder.

Med staten som trygghet, så lånar bankerna billigare på marknaden och blir mindre granskade av sina långivare. Statens garantier blir en subvention av storbankernas verksamhet på ungefär 30 miljarder per år enligt Riksbanken.

Banksektorn växer sig större och utgör nu ungefär fyra gånger vår BNP, vilket är väldigt riskfyllt för oss som land. En grundläggande orsak till detta är att staten garanterar dess verksamhet.

Verkligheten är att vi har en banksektor som är för stor för att gå omkull och för stor för att rädda. En banksektor som med statsstöd i ryggen slår ut konkurrensen och utgör ett hot mot stabiliteten i Sverige.

Vänsterpartiets förslag är en bankdelningslag där bankerna delar sin verksamhet i en samhällsnyttig del, med in- och utlåning till företag och hushåll och en del för spekulation. Skattebetalarna slipper på så sätt att står för risken om spekulationerna slår fel, då spekulationsdelen av banken kan gå i konkurs.

Egentligen är det inte något konstigt förslag. Det kom som förslag från EU-kommissionen, där man konstaterat att en bankdelning kan skydda vanliga människor och vanliga företags ekonomi.

Att bankernas riskdel kan gå i konkurs, fungerar som motvikt mot spekulationerna i sig, eftersom man inte vågar göra dumdristiga satsningar på samma sätt som tidigare.

Viktigast är ändå att vi skattebetalare och småföretagare slipper att ännu en gång betala för bankernas felsatsningar. I slutändan blir det alltid välfärden som får mindre resurser.

Jerker Nilsson (V)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel