Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankerna blåser oss varje dag

Du kan lita på mig. Så heter en låt med Tomas Ledin som han skrev och släppte 1993, mitt i under rådande bankkris.

Även om Ledin inte tillhör mina favoriter så har texten till denna låt, liksom alldeles för många andra, fastnat. För att sedan dyka upp lite då och då, inte minst då något som refereras i låttexten gör sig påmint.

Ta bara sticket, "det regnar fallskärmar och vaga löften, undanflykter och slingranden". Låter det bekant?

Och så naturligtvis förklaringen till att "du kan lita på mig", nämligen – "jag är inte bankdirektör".

Litar du på din bank? Jag gör det inte. Anledningen är enkel. De blåser oss varje dag!

Det är bara att inse faktum.

Under årets första kvartal har våra svenska banker tjänat över fem miljarder kronor mer än vad de gjorde under samma period förra året på att låna ut pengar till dig, mig och alla andra kunder. Det så kallade räntenettot, alltså i princip skillnaden mellan vad banken betalar i ränta för de pengar som de sedan lånar ut till oss och tar ränta på, uppgick under förra årets första kvartal till nästan 27 miljarder kronor. I år har bankerna tillsammans under motsvarande period tjänat 32 miljarder kronor.

När riksbanken sänkte reporäntan var syftet att öka konsumtionsutrymmet för vanliga låntagare och förbättra det finansiella läget för företagen. Visserligen har vi fått våra räntor ordentligt sänkta, men bankerna har alltså lagt beslag på en ansenligt stor andel av sänkningen.

Så var det inte tänkt. Men så blev det. Vi blev, och blir alltjämt, blåsta av banken.

Därför måste vi agera på det sätt som marknadsekonomin kräver av oss. Vi måste våga ställa krav på banken, och inte passivt acceptera de förutbestämda räntenivåer som de erbjuder. Är inte ränteförslagen tillfredställande, eller de inte klarar av att motivera varför du som kund ska behöva bära deras dumdristiga spekulationsaffärer, så är det bara att vända sig till en annan bank för att höra om de är mer intresserade av att ha dig som kund.

Du ska inte bara stå där med mössan snällt i hand och fråga om du får låna pengar. Du ska ställa krav, för du är kund och de tjänar stora pengar på att låna ut till dig.