Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banker tjänar pengar på kontantstopp

Svenska kunder är mest nöjda med sin bank. Det konstaterar, ganska överraskande, Svenskt kvalitetsindex. Vem har de frågat egentligen?
Inte kan Swedbanks kunder i Gävleborgs län vara tillfrågade som precis fått beskedet att banken slutar hantera kontanter på flera orter.

Annons

Inte har de frågat 82-åriga Gun Pettersson som i lördags fick chockbeskedet att bankkontoret helt stänger i Arbrå, vilket får till följd att hon måste ta tåget till Bollnäs för att få träffa bankpersonal. Hon uppskattar personlig service.

Förmodligen har de inte heller frågat alla Nordeakunder i Hudiksvall som inte heller får ut några pengar på banken. En verklighet som också kommer att drabba bankens kunder i Söderhamn, Bollnäs och Ljusdal under 2012. Allt enligt bankens regionchef Mikael Bergström.

Den förändringsbenägne kan naturligtvis hävda att detta är en utveckling som inte går att stoppa. Alla inköp ska betalas med kort. Fakturabetalningar, lånehantering och överföring av pengar kan lätt göras på den egna datorn, via internetbanken. Och visst, det finns 80-åringar och äldre som hänger med i alla samhällsförändringar, som surfar på nätet likt tonåringar och deltar i diskussioner genom alla upptänkliga sociala medier.

Men det finns också en hel generation äldre kvinnor och män som nu riskerar att hamna utanför. Som inte orkar lära sig allt nytt, som inte vill och som dessutom inte har något val. Därför är det relevant att ställa frågan: varför måste det gå så fort? Varför kan inte två parallella system fungera tills alla kunder är med på tåget?

En lösning är förstås att som enskild småsparare flytta över sina pengar till närmaste livsmedelskedja. Vi går dithän att det blivit lättare att få ut kontanter hos Hemköp, Konsum och Ica, än hos banken. Till och med bättre ränta i många fall.

Vi pratar dessutom om en generation som faktiskt tog en tidigare finansminister på orden och ofta har en hel årslön på sparkontot. Lite märkligt är det att de inte bjuds på kaffe och semla som tack för att banken fritt får förfoga, låna ut och handla friskt med deras sparade slantar.

Bankcheferna motiverar slopad kontanthantering med att rånrisken minimeras. Ett argument som alla förstår. Å andra sidan har inte antalet grova rån varit så lågt i Sverige på 20 år. Den grova brottslighet som ökat i bankvärlden är så kallade insiderjobb, där någon anställd sitter och flyttar över miljoner till utländska banker. Och här pratar vi definitivt inte om någon kontanthantering, utan just tillgång till "datoriserade tillgångar".

Bankerna har också försvarat sig med att detta är en miljöåtgärd, att de inte vill släppa ut en massa otäcka avgaser med sina kontanttransporter till varje lite kommun. En cyniker måste nog undra när bankvärlden blev miljöräddare.

Det handlar naturligtvis om att tjäna pengar. Ju mer vi betalar med kort, desto mer tjänar banken. Det räcker inte med de cirka 200 kronor du betalar för ett kontokort. Varje litet inköp ger banken 80 öre, som handlaren får betala. Förra året gjordes drygt 2 miljarder korttransaktioner. Och fler ska det bli, om banken får bestämma. Och då pratar vi inte om att handla på kredit - där tjänar banken ännu mer.

De som bor i glesbygd ser pessimistiskt på utvecklingen. Om bankkontoret till slut stänger, vilken blir nästa nedläggning?

Andra positiva aktörer borde se sin chans, att driva bank när banken inte längre vill. Och se till att de äldre får sina pengar. I kontanter.

Mer läsning

Annons