Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bandylegendar hyllas när Faxeholmen ska bygga: "Vi vill skapa 100-150 lägenheter"

Faxeholmen vill skapa ett nytt bostadsområde på gamla Faxevallen i Söderhamn. I september planeras det första spadtaget och ett år senare hoppas de att kvarteret Dallas ska stå färdigt.

För första gången på 30 år planerar Faxeholmen att bygga nytt. I ett första läge handlar det om 40 lägenheter på två till fyra rum som ska byggas där den gamla bandyarenan Faxevallen låg, mellan Gamla Stugsundsvägen och Faxeholmsgatan i centrala Söderhamn.

– Vi tror att vi kommer att kunna hyra ut det här direkt. Det ska vara bostäder för alla och det är redan många som anmält intresse, säger Urban Wigren, ordförande på Faxeholmen.

Han och Faxeholmens vd Petri Berg visar stolt upp ritningar på hur kvarteret Dallas ska se ut.

Läs även: Bostadsbrist i Söderhamn – kan vara 100 intresserade av en lägenhet

Se live-tv på tisdag klockan 18: Paneldiskussion om bostadssituationen i Söderhamn

– Det är kul att få göra det här på klassisk bandymark och under namnet Dallas. Vi har pratat med Dallas (Göran Sedvall, före detta bandyspelare) och han är väldigt stolt, säger Urban Wigren.

Fem tvåvåningshus planeras vilken beräknas vara en investering på omkring 70 miljoner. Urban Wigren och Petri Berg är spända på att följa hur de nya bostäderna tas emot.

– Det är något nytt för Söderhamn. I och med att det är nyproduktion kommer hyran att ligga omkring 50 procent högre än vad de brukar göra, säger Petri Berg.

Faxeholmen har de sista tjugo åren rivit omkring 1 500 lägenheter. Rivningar som de hävdar ha varit nödvändiga för att få företaget i balans. Idag finns en bostadsbrist i centrala Söderhamn, en utveckling som inte många förutsåg för några år sedan.

– Det har skett en enorm förändring på bostadsmarknaden i Söderhamn. Vi har tidigare haft många tomma lägenheter och fått jobba mycket med avveckling. Därför känns det extra kul att nu kunna jobba med utveckling istället. Vi vill skapa 100-150 lägenheter de närmaste åren, säger Petri Berg.

Idag finns för få lägenheter. Har ni rivit för mycket?

– Nej, vi pratar om byggnader som det hade behövts investeras rejält i. Vi har inte sett lönsamheten i det. De uppfyllde dåtidens byggnormer men inte dagens, säger Petri Berg.

När kvarteret Dallas står på plats planeras både en etapp två av Dallas och ett trygghetsboende där Östra skolan står nu.

– Om vi lyckas bygga det har vi helt plötsligt skapat en ny stadsdel i Söderhamn, säger Petri Berg.

De menar att det är centrumnära bostäder som folk vill ha, och de har ögonen på ett område där de gärna skulle vilja bygga.

– Såret i staden tycker vi är det gamla busstorget. Där vill vi verkligen göra något. Den ytan som den är idag är eländig men samtidigt väldigt attraktiv, säger Petri Berg.

Vad behövs för att ni ska kunna gör det?

– Det behövs ett politiskt mod. När man pratar om utveckling måste man börja med centrum och jobba sig utåt. Då är naturligtvis busstorget intressant, säger Urban Wigren.

De planerade nybyggena kostar mycket pengar, men Faxeholmen säger att det inte kommer att gå ut över underhåll och renoveringsarbete på de bostäder som redan finns.

– Det får inte påverka. Vi vill skapa ett värde i vår bostadsportfölj, säger Petri Berg.

Läs också: Över 8 000 i kö till Bollnäsbostäder

Läs mer: Bostadsbristen: Tre gånger längre tid i bostadskön på ett halvår i Ovanåker

Läs mer: Hyresgästföreningen: Det behövs en mix av åtgärder för att komma till rätta med bostadsbristen