Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyhall i ny version

En bantad bandyhall i Bollnäs har tagit form på ritbordet. Nu är projekteringen klar och anbudsunderlaget har skickats ut.

– Men sportsligt är förutsättningarna desamma som tidigare, säger projektledaren Göran Birgerson.

Annons

Utannonseringen av entreprenaden sker via kommunalförbundet Inköp Gävleborg. Buden ska nu vara inne senast den 15 april.

Enligt Inköp Gävleborgs annons handlar underlaget om en omarbetad förfrågan som "avsevärt skiljer sig från föregående utformning".

– Det går att säga så eftersom påbyggnadsdelen med restaurang, loger och utrymmen för omklädning tagits bort tillsammans med en toalettdel vid huvudentrén, säger Göran Birgerson.

– Men mycket är också lika.

Det är Lannås Arkitekter AB i Ljusdal som ritat hallen även i den omarbetade versionen.

Det är en byggnad med välvt tak och en färgsättning av exteriören i gult, grått, vitt och silver.

– Publikkapaciteten är densamma som tidigare med plats för 4 000 personer. Och det finns heller inga förändringar när det gäller själva bandydelen, säger Göran Birgerson.

Publikrekordet för bandy i Bollnäs är 8 151 betalande åskådare från annandagsderbyt mot Edsbyn 2000. Med en sådan publikrusning kommer alltså hallen inte att räcka till.

För det omarbetade projektet finns nu en budget på 80 miljoner kronor för anläggningskostnaderna. Men det är mer en riktpunkt än en bindande nivå.

Men i underlaget står det också att upphandlingen kan komma att avbrytas om anbuden visar sig ligga utanför budgeterade medel. Det är kommunfullmäktige som beslutar om hallen slutligen ska byggas – och som ger startbesked.

Ett beslut om att bygga eller inte väntas i fullmäktige den 26 maj.

Att restaurangdelen är borta nu behöver inte betyda att den inte byggs senare. Det nya underlaget ger utrymme för kompletteringar.

– Men då kommer det sannolikt att kosta mer, eftersom det innebär nya ingrepp och håltagning i hallen, säger Göran Birgerson.

Den mur som tidigare planerades mot travbanan på Sävstaås är inte aktuell längre. En enklare avspärrning görs med Gunnebostängsel.

– Travsällskapet anser att det är tillräckligt för att skydda hästhagarna så att inte burkar eller flaskor kastas in.

Byggs hallen blir det också ett nytt garage för ismaskinerna i anslutning till denna.

Annons