Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Utan hall kan vi leva farligt"

/
  • Svartdressade Kuzbass hade både spelet och flytet när de försvarade sin cuptitel. Här i semifinalen mot Sibselmash blev det rediga 7–1. Men i finalen knappa 2–1 mot Vetlanda.
  • Ulrika Prytz – cupgeneral under viss press på söndagen.
  • Bollnäs GIF tog sig till kvartsfinal i Mini World Cup hemma på Sävstaås, men där blev det stopp mot finska SaPa.

Den 30:e jubileumsupplagan av Kosa Mini World Cup blev en succé.
Åtminstone ända fram till söndagens besvärliga blidväder i Bollnäs.
Under slutspelet var det upprörda ryska känslor på Sävstaås.
– De lägger mycket pengar på det här, och utan hall finns risken att vi förlorar cupen, säger Ulrika Prytz, cupgeneral i BGIF.

Annons

Hösten 2008 var det en relativ värmebölja som blev knäcken för den klassiska världscupen (eller "Dex" som vi hälsingar plägar säga) på IP i Ljusdal.

Se mer: Minns tiden för "Dex-feber"? Här filmbilder från 70-talet.

De ryska protesterna vägde då tungt när cupen nästa år flyttades till Göransson Arena i Sandviken.

Nu finns risken att samma beska öde ska drabba den anrika minicupen för P16-lag som blivit en tradition i Bollnäs i slutet av oktober varje år.

– Det vore väldigt tråkigt, som jag längtar efter en hall just nu, säger Ulrika Prytz, allt medan hon försöker lugna ledare i ryska favoritlaget Kuzbass.

Men hårt nattarbete från vaktmästeriet på Sävstaås höll cupisen bra standard de första speldagarna.

Men med den varma lördagsnatten och de hårda vindarna tidigt på söndagen kom också problemen.

– När solen låg på hade vi nästa 25 grader varmt. Det går att spela, men det är blött och vi måste köra på med kortare vilotid mellan matcherna, säger en luttrad Ulrika Prytz, som varit med om pressade lägen förr.

För tre år sedan flyttades fyra gruppspelsmatcher till Edsbyn då värmen hotade elitseriepremiären på Sävstaås.

Läs mer: Isproblem även för Hammarby - hemmapremiären i fara.

Någon flytt var dock inte aktuellt den här gången, och hade inte fungerat heller då Svenska Fönster Arena var värd för en P18-cup.

Och lagom till finalen gick att åtminstone hyvla av det värsta, det blev helt okej förutsättningar för Kuzbass och Vetlanda i den sista kampen om titeln. Den bjöd på tät dramatik när Vetlanda tog ledningen i första halvlek och missade en straff för 2–0 i den andra. Istället kunde Kuzbass vända till seger med två snabba mål, och försvara sin cuptitel.

Däremot fick matchen om tredjepris – som skulle ha spelats mellan finska SaPa och Sibselmash – slopas den här gången.

Totalt var det 16 lag på plats, och som vanligt med lag även från Ryssland (3), Norge (2) och Finland (2).

Och som vanligt var det bara Bollnäs med lag av hälsingeklubbarna, övriga var inte kvalificerade.

– Vi har ju vissa kriterier för att få vara med. Och då ser vi till resultat i cuper, inte minst höstcupen i Västerås, och lilla allsvenskan. Dessutom strävar vi efter en bra geografisk spridning, säger Ulrika Prytz.

För hemmalaget BGIF (under ledning av Andreas Westh) tog det, som rätt ofta, stopp i söndagens tidiga kvartsfinal mot finska SaPa. Trots en bra kämpainsats blev det en klar förlust med 0–4.

I gruppspelet blev det storseger med 13–0 mot norska Övrevoll Hosle, en stark triumf med 6–2 mot Sirius och förlust med 2–8 mot vassa ryska laget Sibselmash.

Hetaste hemmalirare i helgen var Philip Flodstam med tio mål, medan kaptenen Oscar Westh (jodå, även bindeln går i arv) fick nöja sig med fem mål. Det är också den drivande duon pojklandslagslirare på Bollnäs mittfält.

Men Andreas Westh var mycket nöjd med alla sina lirare.

– Det finns bara lovord. Särskilt som de aldrig spelat tillsammans, och har ett skapligt åldersspann där det skiljer fyra år mellan yngsta och äldsta, säger lagledare Westh, mest bara besviken över en kvartsfinal där Bollnäs gjorde allt rätt utom mål.

– Vi spelade bästa bandyn och skapade massor av chanser, men bollen ville bara inte gå in. Då blir det tungt när de får enkla mål på hörna och frislag. Även mot Sibselmash stod vi upp bra, siffrorna är lite missvisande där, konstaterar Andreas Westh – som bara hade att ladda om för det höstlovsläger där han sköter övningarna när Sören Persson håller i trådarna.

Läs mer: Strömavbrottet som fick bandyisen på Hällåsen att smälta.

Nästa år kommer cupen att avgöras en vecka senare. Möjligen kan det parera fler "klimathot".

Mer läsning

Annons