Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges EM-hjälte: "Bandy är sjukt kul"

/

Filippa Angeldahl är en av hjältarna i F19-landslaget som vann EM-guld i fotboll i måndags.
Men det är inte AIK-mittfältarens första mästerskapsmedalj.
För två år sedan vann hon F17-VM i bandy och var hela turneringens poängdrottning.
– Bandy är sjukt kul, säger 18-åringen från Uppsala.

Annons

EM-guld i måndags. Hemkomst och mottagning på Arlanda i går. Tillbaka till vardagen i allsvenska AIK i dag.

Det har varit några hektiska dygn för F19-landslagets mittfältare Filippa Angeldahl – som fullbordade den svenska fotbollsbragden i Israel med sitt avgörande 3–1-mål i EM-finalen mot Spanien i måndags.

– Man lever typ i en bubbla, allt är bara så sjukt stort. Man kan knappt förstå vad som har hänt, säger hon.

EM-guldet är Filippa Angeldahls hittills största merit i karriären, men det är inte hennes första mästerskapsmedalj. Som 16-åring var hon nyckelspelare i det svenska F17-landslag som 2013 vann bandy-VM i Nässjö. Förutom guldet tog Filippa Angeldahl också hem skytteligan och assistligan i mästerskapet.

– Vi hade ett grymt bra lag där alla verkligen kämpade och gav allt i varje match. Jag tror att det var sammanhållningen som gjorde att vi spelade så bra, säger hon.

Hur var du som bandyspelare?

– Stark på skridskorna, det var mycket fart. Och så hade jag bra skott och speluppfattning. Det var mina styrkor som bandyspelare, säger hon.

Under hela uppväxten spelade Filippa Angeldahl med IK Sirius pojklag. Som 14–15-åring gick hon till Uppsala BoIS och spelade upp klubben i damallsvenskan. Men efter VM-guldet i Nässjö lade hon skridskorna på hyllan för att satsa på fotbollen.

– Jag tycker att bandy är sjukt kul. Vore det inte för fotbollen skulle jag fortsätta med bandy alla dagar i veckan. Helst av allt skulle jag vilja spela båda sporterna, men jag har kommit till en ålder där jag varit tvungen att välja och då blev det fotbollen.

Varför blev det fotbollen?

– Fotbollen är mycket större och eftersom jag är framgångsrik där kan jag försörja mig på den om jag blir riktigt bra. Det var väl en stor anledning. Sedan tycker jag att fotboll är minst lika kul som bandy.

I samband med F19-landslagets EM-guld i måndags gjorde DN en artikel under rubriken "Ingen tidig elitsatsning bland EM-guldvinnarna" . Filippa Angeldahl tror att F19-landslagets framgång kan vara resultatet av att spelarna ägnade sig åt flera idrotter i tidig ålder i stället för att specialiseras på bara en.

– Alla i laget har spelat i en sport till. Jag kan bara uttala vad jag tycker, men jag tror att det är viktigt att inte bara ha en sport när man är yngre. Det är glädjen som är det viktigaste, man får inte tappa den, säger hon.

VM-guld i bandy och EM-guld i fotboll – hur värderar du de meriterna?

– Det ligger högt. Det är inte alla som har VM-guld och EM-guld, så det är klart att det är stort.

Även Emma Holmgren, F19-landslagets guldmålvakt, var med och vann F17-VM i bandy 2013. Också där var hon målvakt.

Mer läsning

Annons