Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stavis öppnar för VM

/
  • Ljusdals BK:s norrman Mathias Stavis är hemma i Norge för att spela två träningslandskamper.

Att pussla ihop Ljusdals BK:s satsning med spel i norska landslaget har tidigare varit komplicerat för Mathias Stavis.
Men nu, när klubblaget spelar i elitserien och omfattas av landslagsuppehållen, öppnar norrmannen för spel i VM i januari.

Annons

Mathias Stavis, 22, befinner sig just nu hemma i Drammen, söder om Oslo. Det blir ett slags kombinerad inför-julsemester med nära och kära – och spel i landslaget för LBK-spelaren.

– Vi (norska landslaget) ska spela två matcher mot Finlands U23 i Oslo, fredag och lördag, berättar Mathias, som fått ledigt av tränaren "Böna" hemma i Ljusdal med anledning av landslagsuppehållet. Sverige, Finland och två ryska landslag spelar Russian Government Cup i Abakan, Ryssland.

Men där är inte Norge med – utan spelar dessa två träningskamper mot de finska löftena.

När Ljusdals BK spelade i allsvenskan bröts inte den serien för landskamper, vilket betydde att Mathias Stavis helt enkelt prioriterade klubblaget. Men nu är det ju elitserien som gäller – vilket öppnar för honom i den röd-blå landslagströjan.

– Vi hade landslagsläger i Vänersborg i höstas, och jag kände nästan "wow". Det var stor skillnad, och ett kvitto på att jag utvecklats av att spela med LBK i Sverige, säger Stavis, som också deklarerar sin tillgänglighet för spel i VM senare i vinter.

– Ja, jag kommer vilja spela i VM, helt klart. Jag tycker om vår nuvarande förbundskapten också, Espen Tho. Han vill komma framåt, säger Stavis.

På onsdagskvällen såg han Drammen, där de före detta LBK-spelarna Fredrik Hansson och Christoffer Norgen spelar, förlora hemma mot Stabaek med 1–5.

– Den norska bandyn har utvecklats. Nu tar man mer hjälp av varandra i spelet, förut har det varit mycket individuellt och det har räckt med några kanoner. Jag tror det passar Ljusdalsgrabbarna, säger Stavis, som själv är fostrad i lokalkonkurrenten Solberg.

• Du är LBK:s ende landslagsspelare på seniornivå för tillfället. Tycker du att någon i laget borde ha fått chansen i det svenska landslaget?

– Det är lite svårt att säga, jag har inte så jättebra koll på vilka som blivit uttagna i det svenska laget. Men vi i LBK borde ju ha några som är aktuella för U23- och a-landslagen.

• Säg någon!

– Sebben (Sebastian Jonsson). Han ska man alltid ha med i ett sådant här snack, säger Stavis med ett skratt.

• Någon mer?

– Alltså det är ju så att vi i LBK är i början på något stort, och när vi hamnar där vi vill så kommer det automatiskt att medföra att flera spelar i landslaget. Kalle Mårtensson är en.., Jonas Pettersson och Jonas Svensson två andra, säger Mathias Stavis.

Mer läsning

Annons