Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är tjejerna som lirar med hjärnan

/
  • Hjärtligt välkommen till Idrottsparken på lördag hälsar Team Hälsinglands bandytjejer. Alla entréslantar går till Hjärnfonden.

Idrottsparken i Ljusdal har en stor plats i Mathias "Bissen" Larssons bandyliv. Och därför känns det lite extra i hjärtat för honom när nu Team Hälsinglands bandydamer sällar sig till raden av bidragsgivare till Bissen Brainwalk.
– Jag blev jätteglad när jag fick höra om Team Hälsinglands grepp om att skänka alla entréslantar under säsongen till Hjärnfonden.

Annons

Lördagen den 23 januari 2010 skrinnade Mathias "Bissen" Larsson in på Idrottsparkens is. Då skulle han hjälpa sitt Köping att ta poäng mot LBK.

– Jag minns att vi störde LBK rätt rejält och att jag lade en avgörande straff som Svensson (Jonas reds anm) limmade, säger Mathias.

Och fortsätter:

– Jag tror att Idrottsparken i Ljusdal är den arena där jag spelat flest matcher under min bandykarriär. Med Köping, Västerås SK, Edsbyn och Bollnäs. Jag kommer inte ihåg om det blev någon match med Motala däruppe. Det största minnet kommer hur som helst från den gången när vi i VSK vann World Cup 2000. Det, plus SM-guldet med Västerås samma säsong, är det stora i mitt bandyliv. Det här med Ljusdal och Idrottsparken blir lite speciellt också i och med att min fru Emma har rötter i Ljusdal. Jag har förresten en liten dröm och det är att kunna åka upp till Sandvik och jaga älg nästa höst.

Det blev spel den där säsongen ut, 2009/2010, för Mathias "Bissen" Larssons del. Och tänkt var att det skulle bli en fortsättning också säsongen efter.

Men så.

Den 27 mars 2010 fick "Bissen" en hjärnblödning som förändrade hans liv totalt.

– Jag hade legat sjuk i en vecka med svår huvudvärk och så kände jag att det smällde till i bakhuvudet.

Det handlade om en svårare hjärnblödning. Men tack vare den forskning som gjorts och som möjliggjorde Bissens operation så klarade han livet. Och Bissen Brainwalk är lika med hans tack till den forskningen. Det hela började med en lokal promenad runda hemma i Köping på årsdagens av hans hjärnblödning, där deltagarna betalade pengar till Hjärnfonden för att få vara med.

Och nu sprider sig Bissen Brainwalk över landet. Främst inom bandyn i en form av en utmaning. Pappan till den utmaningen är ex-LBK:aren Fredrik Rexin, nu i Stockholmslaget Tellus. Hans utmaning gick ut på att han skulle betala 20 kronor för varje mål han gör i Tellus den här säsongen. Och utmaningen har verkligen tagit fart. Anders Svensson, landslagsmålvakten i Edsbyns IF, Simon Jansson, Magnus Muhrén och Pelle Fosshaug var profiler som hakade på direkt.

– Helt fantastiskt. Listan på alla som är med på ett eller annat sätt kan göras hur lång som helst. och det finns många olika varianter av utmaningar också. Jag har ingen aning var det hamnar pengamässigt sett till Hjärnfonden, men det känns som om det kommer att bli uppåt en halv miljon kronor när vi gör summering efter bandysäsongen, säger Mathias.

Och nya i raden av utmanare är dambandylaget Team Hälsingland. På söndag har de seriepremiär på Idrottsparken i Ljusdal, entrén är gratis, men man ser gärna att åskådarna skänker pengar till Hjärnfonden.

Någon mer bandy lär det knappast bli för Mathias "Bissen" Larssons del. Även om han märker av att en hjälp i rehabiliteringen är motion.

– Min första motionsrunda var inte längre än 50 meter. Nu är den längre. När det gäller bandy så har jag provat att åka skridsko – det gick inte alls. Jag kom helt enkelt inte ihåg hur man gjorde. Jag ska prova igen bara det blir is på Mälaren. Då ska jag smyga iväg ensam och göra ett nytt försök.

Mer läsning

Annons