Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingar i bandyns första Hall of Fame

/

Två hälsingeprofiler tog plats i bandyns första Hall of Fame.

Ulf Fredin från Bollnäs – den förste moderne bandybacken.

Ola Johansson från Edsbyn – liraren utan gränser.

Annons

Ola Johansson ställde undan rören 1993 – men gjorde sin senaste säsong som framgångsrik ledare i Edsbyn för bara två år sedan.

– Den aktiva tiden känns så långt borta nu, nästan som ett annat liv, säger Ola Johansson, 54 år, stolt över sin plats i ett så fint sällskap.

– Det är en häftig lista. En del är ju som sagofigurer, sådana man en gång läste om i bandyboken och drömde om att följa efter.

Det gjorde Ola Johansson under en egen sagolik karriär som gav oslagbara (?) 19 SM-finaler och 16 guld som spelare och ledare. Lägg därtill tre VM-guld och Årets man två gånger (1983 och 88) för en av bandyns allra största profiler.

Bollnäsbördige Ulf Fredin hör till en tidigare generation. Bara 18 år gammal var han finalens gigant när Bollnäs GIF tog sitt senaste SM-guld 1956.

Fredin var en stenhård försvarare med smeknamnet "Uffe tuff" – men var samtidigt den förste moderne bandybacken.

– Jo, det var väl jag som började med att åka över mittlinjen. Det kom naturligt, jag ville ju vara med lite mer i spelet, berättar 74-årige Fredin, sedan över 50 år bofast i Uppsala.

Fredin anförde Sirius första storhetsperiod i början av 60-talet, och var senare en av de drivande bakom de första SM-finalerna i Uppsala.

Mer läsning

Annons