Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finland överkört i VM-finalen – men vinnare ändå: "Skönt att ta med sig något hem"

/

Superskräll mot Sverige i semifinalen. Sedan överkört av Ryssland i finalen.
Men Finland lämnar ändå VM som vinnare.
– Det är fyra år sedan vi fick med oss en medalj, så det är skönt att ta med sig något hem, säger Juho Liukkonen – som öppnar för en andra flytt till elitserien.

Annons

Det var en stor knall i den lilla bandyvärlden när Finland slog ut Sverige i lördagens semifinal. I söndagens VM-final var det dock bara ett lag på banan, åtminstone i första halvlek, när Ryssland vann med 6–1 efter bland annat tre mål av Sergej Lomanov.

Efter matchen var finländarna dämpade, men deppade inte ihop fullständigt. Juho Liukkonen menade snarare att Finland var vinnare ändå. Ingen, förutom de själva möjligtvis, hade förväntat sig att de skulle nå hela vägen till VM-final.

– Man är besviken så klart, men samtidigt har vi gjort det bra. Det är inte så många som ens får spela en VM-final i Ryssland. Det var väl 12 000 på läktarna eller något. Det är stora matcher de här, säger Juho Liukkonen och fortsätter:

– Före turneringen hade vi satt som målsättning att ta medalj här. Nu har vi kommit dit och det är skönare att ta silver än brons. Det är fyra år sedan vi fick medalj med oss, så det är skönt att vi har något att ta hem.

Med silvermedaljen i bagaget reser den storväxte finländaren snart hem till Finland och moderklubben Kampparit. Där hoppas han att tabelltrean ska försvara guldet från i fjol.

Men vad händer sedan? Mittfältaren, som blev en profil i Bollnäs med 101 mål under fem säsonger och två SM-finaler, erkänner att en andra sejour i Sverige och elitserien lockar.

– Nu när kroppen är frisk och det är roligt att spela bandy igen, och man känner att man är på den nivå man vill vara, då tänker man lite på det egentligen, säger Juho Liukkonen.

Till Bollnäs eller någon annanstans i Sverige?

– Då är det Bollnäs. Det finns bara ett lag där. Jag var där i fem år och hade det jättebra och fick spela två finaler med laget, säger 31-åringen.

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning

Annons