Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westh om framtiden – och tvivlen som sporrat honom: "Man vill visa dom som inte har någon koll"

/

Försvarschef i ett Bollnäs som fortsätter övertyga.
Given libero och lagkapten i svenska landslaget.
Som 38-åring visar Andreas Westh att gammal är äldst – trots att andra har tvivlat.
– Det har varit bra för mig, säger han inför toppmötet med Villa Lidköping.

Annons

– Ryggrad kallas det väl, och svarta ögon kallas det. En fantastisk ledare i den här gruppen. Många hade åsikter i november om att gubben hade börjat bli gammal. Nu har Bollnäs vunnit åtta-nio matcher... Han är odiskutabel libero i det svenska landslaget.

Det var Svenne Olssons ord om Bollnäs lagkapten Andreas Westh när VM-truppen till Uljanovsk presenterades i onsdags.

Trots förbundskaptenens hyllningar är landslaget inget som veteranen har tagit för givet.

– Jag känner väl att jag har samma form och sug som tidigare år, men det är alltid upp till tränaren och förbundskaptenen att ta ut lag. Men det har känts bra och jag är otroligt sugen och motiverad. Jag har varit med länge i landslaget, men det är fortfarande lika kul. Det är något speciellt med landslaget, helt klart, säger Andreas Westh.

Åsikterna i november som Svenne Olsson pratade om – hörde du dem själv?

– Nej, det hörde jag väl inte. Det var väl att vi tog mindre poäng än vad folk kalkylerade med. Vi spelade kanske lika bra eller till och med bättre då än vad vi gör nu, men nu tar vi poäng. Det kanske låter konstigt, men så är det faktiskt. Nu spelar vi lite mer effektivt.

Andreas Westh, som fyller 39 i vår, medger dock att han emellanåt uppfattat "antydningar" i bland annat media om att han bör bytas ut till förmån för nya, yngre förmågor i landslaget. Det har sporrat Bollnäs lagkapten.

– Det hör till när man blir äldre. Det kommer till en punkt där folk och journalister har åsikter och vill byta ut någon som har varit med länge. Det är samma med fotboll, titta på Anders Svensson... Så det är inga konstigheter, men det har varit bra för mig. Det har gjort att man faktiskt vill visa dom som tvivlar och inte har någon koll, säger Andreas Westh.

– Sedan har det blivit bra konkurrens också. Det finns en bra försvarsgeneration som kommer med Svensk (Jocke, Edsbyn) och Martin (Johansson, Villa), ja, det finns en hel rad. Det är skönt att se att det blir bra försvarsspelare i dag.

Hans nuvarande treårskontrakt med Bollnäs går ut efter nästa säsong. Framtiden? Den har han själv inte full koll på – varken klubblag eller landslag.

– Det är en bra fråga, faktiskt. I dagsläget vet jag faktiskt inte vad som händer. Jag spelar klart kontraktet och så länge jag spelar bandy så fortsätter jag i landslaget om jag blir uttagen. VM i Sandviken, så långt kan jag se just nu. Sedan får man se om man fortsätter spela, säger Andreas Westh.

Börjar du se slutet på karriären?

– Slutet vill man inte se. Motivationen finns. Formmässigt och sådär är allt på topp och jag är minst lika bra nu som för tio år sedan. Men vi får se vad som händer. Allt ska passa in med arbete och familj också.

Han fortsätter:

– Jag har en yngre förmåga (Oskar, talang i både bandy och fotboll) som börjar komma nu, jag vill inte stå i vägen för honom. Det kan vara lite känsligt både för mig och honom. Man vill kanske inte byta om i samma omklädningsrum som sin egen son (skratt). Sådana bitar får man ta i beaktning när den dagen kommer, men just nu är det full fokus på bandy och att vara så bra som jag någonsin kan vara.

Bollnäs kan behöva en liberogeneral i bästa slag till fredagens toppmöte när Villa Lidköping gästar Sävstaås. Hemmalaget har inte förlorat sedan 3–5 borta mot Vänersborg den 9 december. Onsdagens seger borta mot Kungälv (4–2) var lagets elfte raka match utan nederlag.

Efter att ha övernattat på västkusten rullade Bollnäs norrut på torsdagen – med Kungälv bakom sig och Villa i tankarna.

SE ÄVEN: Höjdpunkter från Kungälv–Bollnäs

– Det blir en fantastisk toppfight. En viktig match med viktiga poäng på spel och en hel del prestige. Det är en match som kittlar väldigt och som är viktig för hur vi ska positionera oss till kommande slutspel, säger Andreas Westh.

– Jag är imponerad av Villa, de har gjort en fantastisk säsong. Båda lagen är i bra form och jag tror att Villa spelar ett ganska likt Bollnässpel, speciellt på bortaplan. Det är en jäkla svår match för oss, men det kommer bli minst lika svårt för Villa.

Var ligger Bollnäs på en självförtroendeskala från ett till tio?

– Självförtroendet är nog ganska högt. Jag tror att det ligger på en åtta eller nia i alla fall. Man kan alltid bli bättre, men just nu känns det bara bra. Vi har radat upp många bra matcher, känner oss starka och vet vad vi håller på med.

MISSA INTE: Bandypuls tv-sänder Bollnäs–Villa

När Andreas Westh blickar tillbaka på Bollnäs elva raka förlustfria matcher (två oavgjorda, nio vinster) ser han en väsentlig skillnad jämfört med perioden från premiären i oktober och fram till 4–4-mötet hemma mot Edsbyn i december.

– Före den matchen spelade vi väldigt bra, men jag kan tycka att vi gick lite på halvfart. Vi släppte inte på handbromsen utan hade 25-30 procent kvar att ge varje match. Det är väl det vi har insett nu att, fan, vi måste spela på lite mer spelare, alla måste hota mer. Det har vi tryckt mycket på och blivit vassare på, säger han och fortsätter:

– Vi var uppskrivna inför säsongen, det gick bra på försäsong och så kommer man in i serien och spelar på 70 procent... Spelar du på 70 procent ramlar fan inga poäng in. Vi har gasat lite mer nu, tycker jag. Det är lite mer på liv och död nu.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning

Annons