Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supertalangen Määttä om varför han valde Edsbyn: "Det är väldigt proffsigt och de har en otrolig ledarstab"

Tuomas Määttä beskrivs som finsk bandys största framtidslöfte. Nu ska han fortsätta sin utveckling i Edsbyn - i en drivande offensiv roll. - Jag har fått en väldigt bra bild av Edsbyn och vet precis hur de vill spela, säger Tuomas.

Annons

Mittfältaren Tuomas Määttä kom med i All Star-laget under VM i Uljanovsk och är en blivande storspelare som spås en lysande framtid, något som hans senaste säsong i finska ligan vittnar om med två mål i finalsegern (3-2) mot Borgå Akilles och seger i poängligan.

LÄS MER: Edsbyn värvar från finska mästarlaget

Tuomas Määttä under kvartsfinalen mellan Finland och Vitryssland vid bandy-VM i ryska Uljanovsk.

Efter säsongen så har han varit jagad av flera klubbar i Sverige, men valet föll till slut på Edsbyns IF. Förra veckan skrev han och tvillingbrodern Tommi på ett tvåårskontrakt med hälsingeklubben.

- Det är flera klubbar som varit ute efter mig, väldigt många. Villa Lidköping är en men det är fler också. Det är roligt att ha haft flera alternativ, och då blev det också lättare att bestämma sig då man såg de olika förslag som klubbarna hade, säger Tuomas.

Så varför valde du Edsbyn?

- Det finns säkert flera bra alternativ i Sverige, men i slutändan så blev det mycket som talade för Edsbyn. De har sedan 2000-talet fram till nu visat att de kan utveckla spelare som Kimmo (Huotelin), Petteri (Lampinen) och Per Hellmyrs och även unga spelare nu på slutet. Så jag tänker att jag också kan utvecklas på samma sätt i Edsbyn, säger Tuomas Määttä, som menar att kontakterna med Edsbyn har känts rätt från allra första början.

KRÖNIKA: "Vårens mest spännande värvning"

- Det är väldigt proffsigt i Edsbyn och de har en bra helhet på vilket sätt de ska ta hand om oss. De har allt planerat för oss. Det finns en trygghet i den här lösningen. Sen har de en otrolig ledarstab i Edsbyn som kan betyda mycket för oss. Vi har till exempel pratat tio timmar med Ola Johansson.

De första kontakterna med Edsbyn togs redan för över ett år sedan. Första gången deras namn kom upp var det udner en fikastund i Chabarovsk då Daniel Välitalo och Hans Andersson tog en kopp kaffe med Sami Laakonen.

- De pratade om Tuomas och Sami sa till mig att de hade intresse för Tuomas. Sen kom Kimmo Huotelin med på ett hörn och han sade att Edsbyn är intresserade och han har varit mycket inblandad i det här, säger tvillingarnas pappa Esa Määttä.

SUCCÈN TILLBAKA: Följ Bandypuls silly season-chatt

För Tuomas är det en dröm som går i uppfyllelse i och med flytten till Sverige och spel i Elitserien. Under säsongen har han och Tommi (som är försvarare) sett minst en match i veckan på Bandypuls och ofta då Edsbyn spelat.

Så tvillingarna kommer till Edsbyn med en bra bild om hur de deras nya klubb spelar bandy.

- Sen har jag fått en väldigt bra bild av Edsbyn efter att ha pratat med Thomas Liw och de andra i Edsbyn. Så jag vet vilket spel Edsbyn vill spela. Jag har ju varit lite av en speldirigent i Botnia och det är också den rollen man tänkt sig för mig i Edsbyn, som offensiv mittfältare. Vi har pratat i över ett års tid om det här, säger Tuomas Määttä.

Kan du beskriva dig själv som spelare?

- Jag är rätt allround och har väl inga direkta svagheter. Jag är rätt bra på skridskorna och orkar åka mycket och jag har rätt bra teknik och spelsinne tycker jag.

Hur mycket betyder det att Tommi också kommer att spela för Edsbyn?

- Från början har vi sagt att vi ska ta vårt eget beslut, men vi sade båda att vi tyckte det vore kul om båda fick komma dit, vi har ju bott i samma rum i 20 år och varit tillsammans hela livet. Det kan inte bli bättre än att få med sig brorsan.

LÄS MER: Kontraktsläget i alla klubbar

Tuomas räknar med att han och Tommi kommer åka över till Edsbyn i slutet av maj för att träna några veckor tillsammans med laget, sen sker den riktiga flytten i början av augusti.

Efter det så kommer allt handla om bandy.

- Ja, det är bara bandy som gäller för oss till en början, och att lära oss prata svenska, säger Tuomas Määttä.

I sociala medier så har det funderats kring hur bra Tuomas egentligen är, och om Edsbyn hoppas för mycket på honom.

När Bandypuls pratar med Esa Määttä, som tränar finska mästarlaget Botnia och även har en bakgrund som spelare i Sverige på 80-talet, så säger han så här:

- Om man kollar på Tuomas så blev vald till bäste spelare i finska ligan redan förra säsongen och då finns ändå flera gamla toppspelare där som varit bärande spelare i Sverige. Alla av dem tycker att Tuomas är bättre än dem. Utifrån vårt synsätt här i Finland så står han sig väldigt bra mot jämngamla i Sverige och Ryssland också, säger han.

Men hur kommer Botnia klara sig utan dem?

- Jag kommer ju som tränare inte vara så glad över att tappa dem, men man får tänka på vad som är bäst för pojkarna. Men samtidigt är vårt jobb i Bottnia är få till det som är bäst för våra spelare. Blir de så bra att de får komma till Sverige så är det ett pris för det jobb vi har gjort. Jag har två-tre killar till som har kapacitet att komma över till Sverige. Så det ser ljust ut.

Mer läsning

Annons