Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simon Jansson om rollen i nya laget: "Det kan vi stryka direkt"

/
  • Simon Jansson, ny i hos regerande mästarlaget VSK – som även denna säsong får bära ett favoritskap.

Efter sex år i Edsbyn flyttade Simon Jansson hem till Västmanland.
Han har snabbt hittat in i VSK:s sätt att spela.
– Självklart är det en utmaning för mig, men många spelare i VSK har varit med om det och kommer hjälpa mig, säger han om favoritskapet som det regerande mästarlaget fortsatt får bära.

Annons

Köpingsfostrade Simon Jansson lämnade bandygymnasiet i Sandviken för att fortsätta sin bandyutveckling i Edsbyn. Han stannade – och utvecklades till en spelare på gränsen till landslaget – i den lilla Hälsingeorten i sex säsonger.

LÄS MER: Bandypuls stora enkät

Nu har 24-åringen flyttat hem till Västmanland igen, till Västerås och VSK.

– Föreningsmässigt så är väl VSK några steg längre fram i utvecklingen, i och med att staden är större och så. Det är väl ganska självklart. Men i sig är båda klubbarna proffsiga, så där är det ingen större skillnad så, säger han.

I hur man för sig i ett elitbandylag är hellre ingen skillnad enligt Simon Jansson.

– Det är andra individer i lagen, men samma jargong och skämt som går, säger han.

Västerås SK tog sitt 19:e SM-guld i bandy – stor prägel på det satte Johan Esplund, som efter säsongen lämnade laget och flyttade hem till Villa Lidköping.

LÄS MER: Simon Janssons passning till gamla lagkamraten

Från den dag som Simon Jansson skrev på för VSK har jämförelserna haglat – att han ska fylla luckan efter Esplund.

– Det är ju inte första gången jag får den frågan. Jag säger som jag har sagt annars: jag tycker inte att jag är en likadan spelare som han.

Hur ser det ut då?

– Jag har mina styrkor på andra delar av planen än honom, vi har annorlunda spelstilar. Jag är en stor och stark genombrottsspelare, medan han står för mer artisteri med bra teknik. Jag har mer fart och tyngd. Han gjorde sina grejor och jag gör mina. Så den där stämpeln att jag ska göra det han gjorde kan vi stryka direkt.

På torsdagens upptaktsträff på Tele 2 Arena svarade åtta av 14 elitserietränare att VSK kommer vinna SM-guld igen. Det är inget ovanligt scenario för storklubben VSK – men för Simon Jansson personligen är det något nytt att vara med och bära ett favoritskap. När Simon Jansson kom till Edsbyn var guldåren över där.

– Edsbyn var väl inte heller favoriter, vad jag kommer ihåg. I alla fall inte lika upphaussade som VSK och SAIK är i dag. Det är något nytt för mig, men det är ju här jag vill vara. Självklart är det en utmaning för mig, men spelarna i VSK har varit med om det här och kommer att hjälpa mig, säger han.

LÄS MER: Bergwalls ilska efter semifinalen

Under åren i Edsbyn växte Simon Jansson mer och mer fram som en artist som hade skapligt fria tyglar att använda sin teknik. Någon större skillnad i det har han inte märkt av i sin nya klubb.

– Nej, jag tycker att jag har fått en liknande roll här. Kanske har jag ännu mer utrymme att göra grejer jag är bra på i Västerås. Men det var ju en av anledningarna till att jag gick också, Micke Carlsson (tränaren) sa tydligt hur han ville att jag skulle agera på planen, vi var rätt sammstämmiga i tankarna, säger han.

Hur har det känts för dig under försäsongen?

– Det gick bra i de första matcherna, jag bara släppte och tänkte inte så mycket. Sedan innan svenska cupen började jag tänka lite, och till World cup hittade jag min roll i hur jag ska röra mig. Det känns bra mycket tydligare nu.

Mer läsning

Annons