Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så reagerar fansen på vågade tröjbytet: "Edsbyn har alltid varit rött"

Edsbyns färgbyte på hemmatröjan väcker reaktioner.
– Grundtanken är att Edsbyn är rött. Det har vi alltid varit, säger Magnus Ståhl, ordförande i supporterklubben Red Farmers.
Senare på onsdagseftermiddagen meddelade Edsbyn via sitt Twitterkonto att den blå matchtröjan bara gäller på försäsongen.

Annons

LÄS ÄVEN: Därför byter Edsbyn matchställ bara under hösten

Edsbyn byter färg från rött till blått på hemmatröjan inför kommande säsong. Det bekräftade klubbens marknadsansvarig Thomas Mårtens på onsdagen.

– De är oss de får hänga, skämtade han gällande eventuella reaktioner från fansen.

LÄS ÄVEN: Rött blir blått när Edsbyn byter hemmakostym

Magnus Ståhl är avgående ordförande i supportergruppen Red Farmers. Och visst reagerade han när klubben publicerade bilden på en delvis blå matchtröja sent på tisdagen.

– Första reaktionen är att man genom åren lärt sig att inte reagera för hårt förrän man sett hela resultatet. Än har vi bara sett en vänsteraxel i bild. Man vill se allt, säger han.

– Men grundtanken är att Edsbyn är rött. Det har vi alltid varit. Men å andra sidan, vi var alltid blåa på bortaplan för inte alltför länge sedan. Man har lärt sig leva med vitt lite under protest, men kärleken och stödet till klubben påverkas inte så klart.

Kan vi fastslå att det är kontroversiellt i alla fall?

– Ja, det är det. Samtidigt med förbehållet att man måste se hela resultatet innan man dömer någonting. Det är klubben i sig som är det stora. Men det är svårt att säga, man kanske står där och muttrar sen. Man är ju en sur gammal gubbe numera, skrattar 39-årige Magnus Ståhl.

Red Farmers.

LÄS ÄVEN: Borlänge Bandy byter namn – till Peace & Love City

Supportern Emma Turesson, som är medlem i Red Farmers, tar färgbytet med ro.

– När jag såg bilden så reagerade jag inte så jättemycket. Jag tänkte "jaha, varför inte?". Det är kul med variation och jag tycker personligen att det är finare med blått än rött, så för mig gör det inget att klä sig i blått.

Joe Lönngren, försvarslegendar i Edsbyn som numera är hyllad med en banderoll i Svenska Fönster Arena, medger att klubben tar en liten risk genom att byta bort den röda och klassiska matchtröjan mot en blå.

– Det är säkert många som har åsikter om det, men är det snyggt får man acceptera det. Som Thomas (Mårtens) sa så måste man förnya sig. Det är många lag som har bytt färger genom åren, säger han.

Färgbytet är alltså inget du reagerar med bestörtning på?

– Nej, jag vill se helheten först.

Du har själv spelat i den röda tröjan på Ön i många år. Hur blir det att se hemmalaget i blått nu?

– Det är så mycket annat som förändrats från den tiden, så det är inget att gräva ner sig över. Alla idrotter förändras med dresser och klädsel. Men jag vet inte tanken bakom, om det är någon sponsor eller så, det vet jag inte, säger Joe Lönngren.

LÄS ÄVEN: Bara veckor kvar till premiären – så är draget runt ditt favoritlag

Mer läsning

Annons