Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ranking: Så bra är elitserielagen just nu

/

Bandypremiären är bara en månad bort.
Förberedelserna är i full gång och många av lagen laddar för Svenska cupen som inleds på fredag.
Bandypuls reporter Fredrik Mix rankar och kommenterar de 14 elitserielagens form – just nu.

Annons

1) Västerås

(Sirius 9–2, Sandviken 9–9, Bollnäs 7–5, Finland 6–5, Villa 4-4).

Mix kommentar: Det finns ett liv i Västerås efter Johan Esplund också. De regerande svenska mästarna ser fortsatt starka ut med bra spets och bredd i truppen. VSK-truppen prövade nyligen det något ovanliga greppet att mitt under brinnande försäsong åka på en semestertripp till Bryssel för att bland annat käka musslor och pommes frites.

 

2) Villa

(Gripen 10–3, Kungälv 10–1, Gripen 8–4, Vänersborg 4–7, Sirius 4–2, Västerås 4–4, Hammarby 5–1)

Mix kommentar: Det är förstås Johan Esplunds återkomst som är den stora snackisen i Lidköping inför säsongen. Alla som kan bandy inser hur mycket det kommer att betyda för Villa. Men är han också ledaren som får hela laget att lyfta mot nya höjder? Vägen dit är lång. Villa ser dock spännande ut efter en stark inledning.

 

3) Bollnäs

(Broberg 4–3, Västerås 5–7, Sibselmash 5–1, Broberg 5–2, Dynamo Moskva 2–3, Kuzbass 5–3, Hammarby 4–2)

Mix kommentar: Bollnäs har stärkt upp laget ytterligare med landslagsmeriterade försvararen Anders Spinnars och anfallaren Christian Mickelsson från Vetlanda. Mickelsson har hittills åtminstone levt upp till förväntningarna och producerat mål i massor. Laget gav också Dynamo Moskva en rejäl match i Champions cup. Har dock som enda lag tackat nej till Svenska cupen som spelas i Lidköping i helgen.

Läs mer: "Mickelsson bara öser in mål för Bollnäs"

 

4) Sandviken

(Västerås 9–9, Edsbyn 10–2, Jenisej 9-7)

Mix kommentar: Att inte Sandviken hamnar högre upp på rankingen beror till stor del på det sparsamma matchandet. Saik blir svåra att stå emot även denna säsong och revanschlustan borde vara stor efter finalförlusten senast. Anfallslinjen med Patrik Nilsson, Christoffer Edlund och Erik Pettersson är utan tvekan elitseriens bästa. Bara det kommer ge motståndarlagen skrämselhicka i vinter. Frågetecken ändå för försvaret med ytterhalvorna Erik Säfström (Neftyanik) och Niklas Gälman borta på obestämd tid med befarad svår knäskada.

Läs mer: "Målglada SAIK slog ryska mästarna – men svår skada oroar"

 

5) Vänersborg

(Kungälv 7–4, Gripen 12–3, Kungälv 8–3, Villa 7–4, Vetlanda 3–3)

Mix kommentar: Vänersborg rivstartade med tre raka segrar och totalseger i Vänercupen. Starkt att besegra Villa med 7–4 i den avslutande "finalmatchen". Nyförvärven har tillsammans med comebackande Petter Andersson snabbt hittat sina platser i laget. Har potential för en lyckad säsong.

 

6) Broberg

(Bollnäs 3–4, Hammarby 4–4, Dynamo Moskva 1–8, Bollnäs 2–5, Sibselmash 5–3, Edsbyn 5–1).

Mix kommentar: Bättre och bättre dag för dag. Så går det att sammanfatta Brobergs insats i Champions cup som efter två avslutande segrar gav en femteplats. Ilari Moisala är en jobbig förlust. Men truppen ser bredare ut än tidigare och nyförvärvet Eetu Pehukuri är ett utropstecken hittills.

Läs mer: "Brobergs nyförvärv lever i en bandydröm"

 

7) Edsbyn

(Sirius 7–2, Sandviken 2–10, Zorkij 4–3, Kuzbass 3–5, Kalix 9–4, Zorkij 5–6, Broberg 1–5).

Mix kommentar: För Edsbyns del har det mest handlat om skador. Det sätter förstås sina spår i en något tunn trupp och det har också gjort att 43-årige Magnus "Kuben" Olsson snörat på sig skridskorna igen. Nu ser det åtminstone ut som Daniel Liw är på väg tillbaka igen. Dystrare är skadeprognosen för mittfältskollegan Joel Edling.

Läs mer: "Edsbyikonen aktuell för sensationell comeback"

8) Hammarby

(Tillberga 5–2, Broberg 4–4, Motala 4–4, Bollnäs 2–4, Villa 1–5) 

Mix kommentar: Hammarby trivs tillsammans med sin gamle guldtränare Magnus Brodén. Enbart detta faktum borde vara en framgångsformel. Men hittills har Bajen inte visat speciellt mycket. Dessutom är det fortfarande ingen som helt tagit över Stefan Erixons roll som mittfältsmotor och pådrivare på planen. Kommer lyftet i Svenska cupen? En titel som Hammarby har tagit hem de senaste två åren.

Läs mer: "Hammarby utan lagkapten med en månad kvar till premiären"

 

9) Vetlanda

(Jönköping 10–5, Vänersborg 3–3)

Mix kommentar: Vetlanda är det lag som spelat minst matcher under försäsongen och är därför svårbedömda. Efter en stökig säsong genomför Smålandsklubben en generationsväxling och har tagit in förre förbundskaptenen Jonas Claesson som nygammal tränare.

                

10) Kungälv

(Vänersborg 4–7, Ale Surte 9–2, Villa 1–10, Vänersborg 3–8, Gripen 5–3, Gripen 7-2)

Mix kommentar: Kungälv har enbart matchat mot lagen från Västsverige. Bottennapp som 1–10 mot Villa har varvats med mer stabilare insatser mot sämre motståndare. Hur långt det räcker får framtiden utvisa. Men Kungälv har ändå en skaplig mix av spelare som i första hand får rikta in sig på att undvika kval.

 

11) Kalix

(Zorkij 2–3, Edsbyn 4–9, Kuzbass 4–6, Sibselmasch 3–5)

Mix kommentar: Laget från Norrbotten lider som vanligt av att ha väldigt få träningspass i benen på stor is och har dessutom problem med att hitta motståndare under försäsongen. Det enda framträdandet så här långt kom i Champions cup i Edsbyn. Kalix insats kan sammanfattas som tre hyggliga matcher mot de ryska lagen och en mindre bra mot Edsbyn.

 

12) Tillberga

(Hammarby 2–5, Katrineholm 7–3, Sirius 3–3, Västanfors 14–0)

Mix kommentar: Tillberga försöker spänna musklerna och har bland annat tagit in två ryska spelare i form av 41-årige Rinat Shamsutov från Dynamo Moskva och mittfältaren Ivan Lebedev från Dynamo Kazan. Succé eller fiasko är alldeles för tidigt att säga. Varken 3–3 mot Sirius eller 14–0 mot allsvenska Västanfors ger några tydliga svar var förra säsongens elitseriejumbo står någonstans.

 

13) Sirius

(Västerås 2–9, Edsbyn 2–7, Finland 3–5, Dynamo Moskva 0–12, Tillberga 3–3, Tellus 5–4, Villa 2–4)

Mix kommentar: Först hoppade tränaren Thony Lindquist av och sedan försvann en hel drös av spelare. Ekonomisk tyngda Sirius går mot en tuff till säsong och resultaten hittills under försäsongen pekar inte heller åt något annat håll. Positivt är i alla fall att Viktor Broberg är tillbaka och bildar anfallspar tillsammans med nyförvärvet från Hammarby Markus Kumpuoja.

 

14) Gripen

(Villa Lidköping 3–10, Vänersborg 3–12, Villa 4–8, Kungälv 3–5, Kungälv 2–7)

Mix kommentar: Laget från Trollhättan har efter många turer både på sidan av planen väntat länge på återkomsten till elitserien. Nu är Gripen där och frågan är förstås hur det kommer att gå. Inledningsvis har det handlat om idel förluster. Det saknas fortfarande en hel del både bakåt och framåt. Tiden talar dock för nykomlingen som mer än något annat lag behöver en försäsong för hitta in i elitserietempot.

Mer läsning

Annons