Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Axman: Bollnäs i bästa balans – Bajen i svår obalans

/
  • Bandypuls krönikör Peter Axman.
  • Ännu ett segerjubel på Sävstaås IP, där Bollnäs GIF har bärgat 21 av 24 möjliga poäng som elitseriens bästa hemmalag.

Karaktär och kvalitet.
Några av de pusselbitar som behövs för att bygga en vinnarkultur.
Detta plus – och det är nog så viktigt – ett spelarkollektiv och en klubb där balansräkningen stämmer och ligger i fas med ambitionsnivå.
I bandyn är just nu Bollnäs GIF ett exempel på när det här funkar bra – och Hammarby ett exempel på när det inte funkar.

Annons

Jag kan såklart inte vara säker på att elitseriens just nu mest formstarka lag håller hela vägen till en SM-final, men det börjar onekligen se ut som Giffarna har det rätta virket. Något som den optimistiske Jocke Forslund aldrig har tvekat om. Och det är i den övertygelsen som allt börjar.

När Bollnäs tränare gästade en vindpinad Bandypuls-studio utanför Tele2 Arena timmen före fjolårets SM-final – och svarade på den givna frågan; "Nä, jag hoppas inte Bollnäs är ett av lagen här nästa år. Det är något jag räknar med."

Det såg länge tveksamt ut om Forslund hade täckning på kontot för den kaxiga premissen. En envis måltorka och elva poäng efter de första elva matcherna var inget imponerande facit.

Men sedan startade resan uppåt, med tolv raka utan förlust och nio raka segrar. Med fokuserat hårdjobb, tydliga roller och ständig leverans av spetskvalitet (firma Hellmyrs/Berlin) har Giffarna skapat sitt eget flyt – och byggt sitt kollektiva självförtroende.

Nu stämmer balansräkningen, med plus både på den defensiva och den offensiva sidan. När Bollnäs i början av säsongen krävdes typ tio chanser för ett mål, så kan det i dag räcka med en hörna eller ett långskott.

Nu väntar ett rafflande drama i de tre grundomgångar som återstår efter VM-uppehållet. Värdet av den positioneringen inför ett slutspel ska inte underskattas, och det gäller särskilt för utelagen i toppstriden – Bollnäs och Hammarby.

Med 21 av 24 poäng skördade på den kärva hemmaborgen på Sävstaås är Bollnäs seriens bästa hemmalag, en jobbig förutsättning för alla motståndare. Du kan alltid åka till en fredagsdans på Åsen och räkna med att bli uppbjuden – men inte med att gå till säng i sällskap av poäng.

Ett avgörande slag (med hemmafördelen i potten) står direkt efter VM, fredagen den 12 februari när Hammarby tar emot Bollnäs på Zinken. En batalj med extra mycket innehåll. I skrivande stund är det oklart vem som då ska leda de grönvita bandybröderna på söder in mot slutspel.

LÄS MER: Kaoset i Hammarby: "Väldigt mycket fram och tillbaka"

Det är lätt att förstå tränaren Magnus Brodéns besvikelse efter det plötsliga beskedet och avskedet i måndags. Så mycket energi och kraft som Motalasonen lagt på sitt uppdrag, inte minst i sken av hustruns svåra sjukdom . Och resultaten så här långt har ändå varit helt okej för ett lag med tuffa förhållanden, och snårig startsträcka.

Men som så ofta förr, den tränare som får delar av truppen emot sig får till slut svårt hålla sitt fort. Liksom det kan vara en knepig och känslig sits att hantera en egen son i truppen, det är lätt att trampa på ömma tår där. Och det är svårt att inte grubbla på hur David Brodén upplever stämningen i klubben just nu.

Helt klart är att det är en sorts kris som pågår, och att det handlar om en påtaglig obalans med en splittrad trupp. Det har de senaste dagarna blivit uppenbart att inte alla spelare – för att inte tala om alla kritiska supportrar – stödjer styrelsens agerande. Därmed har en inre konflikt snarare försämrats än fått en lösning.

Om det här nu är en åtgärd som hjälper eller stjälper återstår att se, själv tycker jag metoden att ställa tränaren på plankan ofta är kraftigt överskattad. Vem som nu än tar över rodret har en grannlaga uppgift att styra den grönvita skutan på rätt kurs. Här krävs en kapten med extraordinär karaktär som kan få alla att ro i samma takt igen.

Framför ett nytt tränarnamn står ännu bara XX, men frågan är om inte ett X står kvar när det väl är klart...

Mer läsning

Annons