Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönikör Fredrik Mix om förbundskaptenens svåra val

/

Orutinerade spelare som är i sitt livs form eller kontinuitet och gamla meriter?
Den frågan brukar ge förbundskaptener, oavsett sport, huvudbry inför uttagningar till kommande landskamper eller mästerskap.

Annons

Fotbollens Erik Hamrén är bara en i raden som fått kritik att hålla fast vid sina gamla favoriter istället för att plocka in spelare från exempelvis U21-landslaget som vann EM-guld i somras.

Det är ett känt fenomen. Men det är heller inga lätta beslut det handlar om.

Fansen och även många gånger vi inom media vill gärna se nya, unga och hungriga spelare med framtiden för sig, speciellt under tider då spelet hackar och framgångarna uteblir.

LÄS MER: Ingen ljusning för Nilsson efter VM-petningen: "Klart jag är besviken"

För bandyns färske förbundskapten Svenne Olsson ställdes frågan på sin spets i förra veckan när 25-mannatruppen inför VM skulle mejslas fram.

Den stora snackisen i samband med detta var att Sandvikens anfallare Patrik Nilssons namn inte fanns med.

Om det är rätt eller fel går alltid att diskutera.

Hans facit inför onsdagens omgång var 14 mål på 17 matcher. En siffra som är långt ifrån vad vi är vana att se från en av bandyns stora målskyttar genom tiderna.

Patrik Nilsson har det jobbigt i klubblaget.

Det är lätt att slå fast att han är ett "offer" för överflödets förbannelse i Sandvikens så stjärnspäckade anfallslinje.

Personligen har jag min åsikt klar – och det gäller förstås inte bara Nilsson. Det går inte att leva på gamla meriter. Det handlar om att ha spelare som är i form, speciellt i ett mästerskap som avgörs under en så kort tid som en vecka.

LÄS MER: Skytteligafyran Söderberg uttagen i första truppen till VM: "Kom som en överraskning"

En annan fråga som också ständigt är aktuell, framför allt när det gäller bandy, är spelarnas ålder.

Har den någon betydelse?

Det må bara vara en siffra och det bästa laget ska naturligtvis alltid spela. Men samtidigt har förbundskaptenen också ett ansvar hur han tänker förvalta nästa generation och främst då det gäller de sista lediga platserna i truppen.

Nu går det att skönja en viss föryngring. Vilket förstås är både nödvändigt och positivt med tanke på att det senaste VM-guldet kom så sent som 2012.

Om Joakim Andersson, Christoffer Fagerström, Martin Söderberg eller någon annan rookie tar en plats i VM-truppen återstår att se, men jag blir inte förvånad om åtminstone en av dessa får dra på sig landslagets matchtröja i Ryssland i början av februari.

Svenne Olsson har drygt en vecka på sig att fundera klart.

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning

Annons