Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostsam slutspelsmiss för Broberg: "Är inga roliga pengar att tappa"

/

Slutspelsmissen slår mot Broberg ekonomiskt.
Klubben går nu miste om intäkter på flera hundra tusen kronor.
– Det är inga roliga pengar att tappa, säger marknadschefen Svenne Olsson.

Annons

Det har varit några tuffa veckor för Svenne Olsson. Först som förbundskapten när Sverige åkte på en överraskande förlust mot Finland i VM: Och sedan när det blev klart att Broberg missar kvartsfinal för första gången sedan 2004.

– Man kan gott säga att jag har mått bättre här i livet. Men så det i den här branschen. Det är upp och ner, säger han.

LÄS MER: Definitivt klart – Broberg missar slutspel: "Vi har inte spelat tillräckligt bra"

Summan för den uteblivna slutspelsfesten handlar i runda slängar om 300 000-400 000 kronor.

– Det är inga roliga pengar att tappa, även om vi inte hade budgeterat med att gå till slutspel.

Även publiken på Hällåsen minskade. Hemmasnittet för de 13 matcherna landade till sist på 914 personer, cirka 200 färre jämfört med förra säsongen.

– Tyvärr var de två avslutande matcherna helt utan betydelse och sedan hade vi även någon match när det var runt 20 grader kallt. Vi hade också annandagsmatchen hemma förra säsongen. Det har också slagit lite hårt när det gäller intäkterna runt arenan.

Vad blir konsekvensen av detta?

– Det får inga större följder. Men de här pengarna skulle ha gått till andra saker. Kortsiktigt innebär det att vi inte kan utöka en medveten satsning på representationslaget.

Du menar att spelarbudgeten minskar till nästa säsong?

– Det blir i alla fall inte större. Det blir ytterligare ett år med att jobba stenhårt med föreningen och med ungdomarna i fokus. Vi siktar fortfarande på ha ett lag som slåss om slutspel, men som kanske inte är en självklar slutspelskandidat, säger Svenne Olsson.

Som fortsätter.

– Jag vidhåller fortfarande att vi hade en trupp för att spela slutspel.

Vad är det som gått snett?

– Nivån har varit alldeles för ojämn. Vi har fallit igenom under matcherna och på kort tid. Sedan kan en hel del spelare bättre än vad de visat i vinter. Några behöver också ta ett större ansvar.

Ett sätt få in extra pengar och på sätt lindra den ekonomiska smällen är att sälja biljetter till kvartsfinalen – som Broberg aldrig tog sig till.

Ett nytt och ett ganska så lyckat grepp från klubbens sida, enligt Svenne Olsson.

– Flera tyckte det var en halvgalen och häftig idé. Det var också lite så vi kände. Vi har fått en väldigt positiv respons och det står fortfarande och tickar in.

I slutet av november förra året kom ett viktigt besked för Brobergs framtid när kommunstyrelsen i Söderhamn beslutade att säga ja till att bygga en bandyhall i Söderhamn.

– Det stämmer om vi tittar en lång tid framöver. Vi har också länge jobbat med mindre medel och ändå tagit oss till slutspel. Men någon gång kommer en säsong när det inte stämmer och de andra lagen presterat bättre. Det är bara att köpa läget. Men jag tror säkert spelare och ledare brinner av revanschlusta redan nu.

När det gäller kontraktsläget inför den kommande säsongen har Broberg åtta spelare med utgående avtal.

– Det är under kontroll tycker jag. Sedan blir det alltid någon spelare in och ut. Och för Brobergs del ökar tillgängligheten med intressanta spelare när de börjar gräva på Hällåsen. När väl hallen står klar kommer lite andra dörrar att öppnas.

Är det någon som meddelat att han tanker sluta eller byta klubb?

– Nej, hittills har alla ställt sig positiva till nya samtal.

Vilka värvningar kan bli aktuella?

– I min roll som marknadschef har jag lovat att hjälpa till med de egna spelarna. Jag kommer inte att ringa runt till spelare i andra klubbar. Den finns andra som sköter den biten.

– Men det är klart att Broberg tittar på att spetsa en befintlig trupp med en eller två spelare. Det är ambitionen.

LÄS MER: Fredrik Rexin tvekar om framtiden i Broberg: "Inget är bestämt"

Efter den avslutande matchen mot Vetlanda i tisdags kom tränaren Fredrik Rexin med beskedet att han tvekar om en fortsättning i klubben. Anledningen till detta bygger på hans sociala situation och med kombinationen av jobb i Stockholm, bostaden i Hudiksvall och tränaruppdraget med Broberg i Söderhamn.

– Styrelsens ambition är att han ska köra vidare. Han är ung som tränare och kommer att växa in i det mer och mer. Om jag tolkar Fredrik rätt är han också öppen att fortsätta om det löser sig. Det är min bild av det hela, säger Svenne Olsson.

LÄS MER: 15-åring gjorde debut i elitserien för Broberg: "Det gick sjukt snabbt"

Mer läsning

Annons