Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junioren tog huvudet till hjälp för karriärens första hattrick: "Det var inte med flit"

/
  • En retur, en

Oscar Wikblad gjorde karriärens första hattrick i elitserien.
Hans andra mål i matchen mot Vetlanda får nog räknas som ett av det märkligaste han gjort.
– Ett konstigt mål, jag hinner knappt reagera, säger 18-åringen om sin "nick" för reducering till 2–4 när Edsbyn var illa ute.

Annons

Oscar Wikblad är junioren som får rejält med speltid som anfallare i Edsbyn – han byter med erkända storskyttar som Jonas Edling och Mattias Hammarström.

Även Wikblad har ett erkänt tungt skott – kanske en av de bättre av alla landets juniorer.

Men det var inte med bössan han talade i matchen mot Vetlanda hemma i Svenska Fönster Arena. Utan med dribblingar och med huvudet (!).

Edsbyn underpresterade rätt rejält i den första halvleken, och fick inte alls till defensiven som senast mot Hammarby. Oscar Wikblad kvitterade till 1–1 efter Vetlandas tidiga 1–0-mål (praktträff från Johan Löfstedt i bortre krysset).

– Bollen dyker upp, det blir en retur och jag ligger perfekt. Det var bara att skjuta så gick den in, säger han om sitt första mål i matchen – som också var Edsbyns enda i den första halvleken.

– Vi kommer inte upp på nivå, ingen bra halvlek av oss. Sedan blir det ju tufft när de gör 4–1 efter 60 minuter, det är ju bara 30 kvar då, säger Oscar Wikblad.

Men det var hans både ovanliga och konstiga bandymål som startade Edsbyns återkomst i den här matchen. 18-åringen får berätta själv om vad som hände när Edsbyn fick ett frislag ute vid hörnflaggan till höger...

– Haha, det är ett konstigt mål. "Tisen" (Mattias Hammarström) drar in frislaget rätt i hjälmen på mig, jag hinner knappt reagera.

Ett nickmål, alltså?

– Haha, nick och nick... Han skjuter mig i hjälmen.

LÄS MER: Hammarström ville sätta avtryck

Vetlandaspelarna hann dock reagera, och påtalade för domare Ulrik Bergman att bollen tog via Wikblads huvud och in i mål. Men protesterna hjälpte föga.

– Jag vet inte hur regeln är, men det var inte med flit i alla fall, säger Oscar Wikblad.

Ett returmål och ett med huvudet. Det Wikblad hade kvar för att göra sitt första hattrick i elitserien var en dribblingsrajd för 3–4 och ännu mera kontakt för Edsbyn.

– Daniel (Liw) kommer upp och slår en passning. Jag går mot försvararen, misslyckas med första dragningen men får med mig bollen ändå. Jag kommer in i mitten, rundar dom och lägger in bollen, säger han.

Sparar man bollen efter första hattricket?

– Nej, det är bara efter första målet, det.

LÄS MER: Så var matchen – minut för minut

Vetlanda tvingades ta en time out med knappa kvarten kvar när Edsbyn gick för det. Edsbyns svar på det var att näta i stort sett direkt efter till 4–4 – Jocke Svensk, som flyttades upp på mittfältet vid slutforceringen.

– Klart att är det är skön. Då har ju dom byggt upp lite ny energi, så får vi det där målet och får ännu mer energi, säger Osar Wikblad.

LÄS MER: Styrkebesked när Edsbyn knäckte Hammarby

Förutom juniorens hattrick så ska nog Edsbyn tacka sin målvakt för en poäng. Erik Persson radade upp räddningar i matchen, bland annat ett friläge från Patrik Johansson i den första halvleken. Han var även på Martin Landströms friläge – men fick se 3–1-bollen för gästerna studsa in.

– Han gör det han ska, räddar bollar. Han är säker. Det är otroligt roligt när dom (målvakterna...) gör sådana räddningar. Men vi vet hur bra han är så, säger Oscar Wikblad.

Men er defensiv var inte lika bra som mot Hammarby?

– Vi släpper till mer chanser i dag, och får inte till deffen lika bra. Men Vetlanda är ett ruggigt bra lag, formstarkt och bra offensivt.

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning

Annons