Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helavuoris väg från talang till given startspelare: "Nyttigt att det inte funnits några genvägar"

/

Samuli Helavuori gör sin femte säsong i Bollnäs.
Den finske ytterhalven har gått från en lite vilsen 20-åring till att bli en fullfjädrad elitseriespelare.
– Det tog sin tid att komma in i det, men det har varit nyttigt att det inte funnits några genvägar, säger han inför mötet med Vetlanda.

Annons

Så här sade Bollnäs dåvarande sportchef Sören Persson om Samuli Helavuori då han värvades inför säsongen 2011/2012: "En välväxt talang med bra fart och blick för spelet".

Nu, då den finske landslagsmannen precis inlett sin femte säsong i Bollnäs, är han inte längre en talang – utan en bärande spelare som gått framåt för varje säsong.

– Jag har känt för varje år att det hela tiden gått åt rätt håll, det har jag haft som målsättning, att hela tiden ta kliv. Den senaste tiden när vi ändrat spelsystem lite känner jag att jag fått utveckla lite andra saker i mitt spel, säger Samuli, som erkänner att vägen från moderklubben Narukerä till att bli den spelare han är i dag varit lång och stundtals krokig.

– Klart det var tufft i början, jag minns mina första träningar, nivåmässigt var det jättestor skillnad och allt annat var ju också nytt. Men man måste lita på sig själv att man växer in i det. Det ska inte vara för enkelt, man måste nog gå igenom det, det är nog nyttigt att det inte finns några genvägar.

LÄS MER: "Jag tänkte, varför inte"

Det var också till ett bra lag han anlände, då Bollnäs startade upp efter klubbens andra raka SM-finalförlust – så kraven på laget var fortfarande höga.

– Så var det, och intresset var stort och ingen hade väl koll på mig, så det var bara att kliva in och försöka visa vad man kan. Det var en häftig utmaning att hoppa in i ett lag som var riktigt bra, säger Samuli.

Sedan följde några sämre säsonger, med en kulmen runt nyår 2014, då ekonomin gick från dålig till kris och spelarlönerna sänktes.

LÄS MER: Ekonomisk kris i Bollnäs

– När de skulle sänka lönerna och det var rörigt så var man inställd på något annat, men sedan blev det ju jättebra. Och nu njuter jag bara, så här bra har det aldrig varit tidigare i Bollnäs. Både utanför och på isen, säger Samuli Helavuori.

Först presenterade klubben stjärnvärvningarna Per Hellmyrs och Daniel Berlin, och inför den här säsongen fylldes laget på med anfallaren Christian Mickelsson och hemvändaren Anders Spinnars. Det har gjort Bollnäs till ett drivande lag, något det var väldigt länge sedan publiken på Sävstaås fick se.

LÄS MER: Stort pådrag när supervärningar presenterades

– Jag gillar skarpt att spela som vi gör, det är en skön känsla att vi kan föra matcher och känna att vi är storebror i många matcher. Man har mycket boll och vi spelar med ett väldigt självförtroende, säger Samuli Helavuori.

För hans del har livet vid sidan av bandyn också fungerat, från första stund egentligen. Hans finska brytning finns så klart där, men svenskan är i det närmaste perfekt och Bollnäs har blivit en stad som verkligen känns som hemma.

– Det var som med bandyn med svenskan, det var tufft i början. Jag förstod en del när jag kom och har lärt mig eftersom. Annars är det ungefär lika i Sverige och Finland, det är språket som är den stora skillnaden. Det är egentligen ingenting jag saknar här förutom gamla kompisar och släkt. Men det går ju att åka och hälsa på varandra. Så jag trivs väldigt bra här i Bollnäs, säger Samuli Helavuori.

På torsdagen åkte Bollnäs mot Vetlanda för att spela säsongens andra match i elitserien. Så här säger Samuli Helavuori om mötet i Sapa Arena:

– Jag ska faktiskt kolla på deras match mot Broberg och se hur det såg ut där. Man har ju lite koll och vet att det blir en svår bortamatch. Men vi ska åka dit och ta två poäng, så är det. Det gäller att vi är där 100 procent bara, då ska vi vinna, för vi är ett bättre lag.

LÄS MER: Minns du slutspelet förra säsongen?

Mer läsning

Annons