Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Veckans lag nummer fem: "Det vore tjänstefel att inte ha med honom"

Bandypuls Rikard Bäckman presenterar Veckans lag.
Här är den femte uttagningen för säsongen.
Siffran inom parentes visar hur många gånger spelaren har varit med i Veckans lag.

Annons

MÅLVAKT

Jesper Thimfors, Villa Lidköping (2)

De målvakter som åker till Sandviken och bara släpper in två mål är ytterst nogräknade i den här sporten. Store Jesper Thimfors agerade lugnt och tydligt i sin bur – helt i enlighet med laget staktik – och räddade det han skulle vilket gjorde att Sandviken stod för säsongens lägsta målnotering. Thimfors växer fram som en av silly seasons allra smartaste fynd!

 

FÖRSVAR

Simon Folkesson, Västerås SK (1)

Simon Folkesson gjorde visserligen "bara" en assist i Västeråsderbyt mot Tillberga. Men enligt egen utsago kunde han ha gjort fem, som han sa till vlt.se – där han tillsammans med backen Anders Bruun även passade på att dela ut ett par dissar till motståndarlaget och även blev hyllad av tränaren Michael Carlsson. Simon Folkesson är stor, stark och svårstoppad – och verkar ha hittat in bättre nu efter en lite tuffare säsongsstart. Viktig för VSK:s väldigt framträdande kantspel.

Martin Andreasson, Villa Lidköping (1)

Det var en stängd högersida som mötte det vanligen så offensivt starka Sandviken – som inte har skapat på få lägen på väldigt, väldigt läge. Martin Andreasson är en av arkitekterna bakom att Villa Lidköping har släppt in minst mål av alla i elitserien – bara 17 på sju matcher. Högerbackens främsta signum är spelförståelsen, vilken gör att han kan förutse var han ska vara för att det ska bli lätt och rätt.

Martin Johansson, Villa Lidköping (4)

Snart är det lika säkert som att det blir ett veckans lag varje vecka att Martin Johansson tar en plats i det. Fjärde uttagningen för Villas libero nu – något han förtjänar lika mycket den här gången efter att bara ha släppt igenom två mål mot Sandviken – på bortaplan (!). Nu ropas det allt högre om att det är "tjänstefel" att inte ta ut honom i landslaget . Faller Svenne Olsson för trycket?

Anders Bruun, Västerås SK (1)

Visst, Anders Bruun kanske har tappat små delar av sin rörlighet på isen. Men den 36-årige veteranen, som älskar när det hettar till, är fortfarande en ledargestalt i VSK och i allra högsta grad viktig på fasta situationer. Satte ett viktigt mål på hörna, det som fick VSK att kliva ifrån Tillberga i derbyt, på söndagen. Och på Hällåsen i omgången innan nätade han på straff och på hörna. Räkna inte ut Anders Bruun än på några säsonger...

Hans Andersson, Edsbyns IF (2)

Vänsterytterback eller hur man nu ska beskriva det i Edsbyn. I veckans lag får Hans Andersson bli mer av en "vanlig" ytterhalv, till vänster där han spelar den här säsongen. Edsbyns mångfaldige landslagsman är stark i båda riktningarna, rör sig över stora ytor – och ser dessutom ut att vara i strålande form just nu. Viktig, såklart, när Edsbyn lyckades krångla sig ur Kungälvs grepp hemma i Svenska Fönster Arena.

LÄS MER: Så såg det fjärde Veckans lag ut

 

MITTFÄLT

Mikael Olsson, Västerås SK (1)

Radar upp starka insatser nu. Och VSK-mittfältaren visar kanske allra mest att han inte bara är en skridskoåkande kämpe som är tuff att möta, utan har även ganska stora mått av en lirare i sig. Tre passningspoäng vid storsegern mot Gripen, ett vackert solomål och ett "målskyttsmål" på bortre stolpen på Hällåsen samt ett mål och en assist i Västeråsderbyt. Det är Rättvikssonens facit på sistone – det vore tjänstefel att inte ha med honom i veckans lag den här gången.

Johan Löfstedt, Vetlanda (1)

Vetlanda vägrar åka på Stryk hemma i Sapa Arena – nu har smålänningarna imponerande fem raka segrar på hemmaplan. I Johan Löfstedt har Vetlanda alltjämnt sin största stjärna; passningsspelare av högkvalitet – han är så gott som komplett faktiskt, den offensive mittfältaren. Ett mål, aningen blygsamt, hemma mot Kalix, men i omgången innan stod Löfstedt för makalösa sex poäng (2+4) när Vetlanda körde över Tillberga. Johan Löfstedt skulle med lätthet även kunna lysa i en av de absoluta toppklubbarna i elitserien, men "nöjer" sig med att vara en stor inspirationskälla för Vetlandas unga och lovande kompani bandyspelare.

 

ANFALL

Joakim Andersson, Vetlanda (1)

Många kräver att Villas libero Martin Johansson ska vara med i landslaget. Snart lär röster även höjas för att Vetlandas unge forward Joakim Andersson också ska få dra på sig en blågul matchtröja. Han jämfördes med ingen mindre än Christoffer Edlund i en intervju med Johan Löfstedt förra veckan. På de två senaste matcherna, mot Tillberga och Kalix, satte han sju mål och en assist – Joakim Andersson är framtidsspelaren som redan i dag är en stjärna i elitserien. Bara tillfälligheter som gjort att han inte har varit med i Veckans lag förrän nu...

Jonas Edling, Edsbyn (2)

Den förra säsongen är kanske inte den som Jonas Edling i första hand kommer berätta om för barnbarnen; han var skadad, bitvis trög och levererade inte i slutspelet. Men nu, säsongen 2015/2016, ser ut att bli allt som den förra inte blev – lagkaptenen Edling, forwarden som anfaller lika mycket som han sliter i defensiven, ser nästan ut att vara den spelare som när han var bofast i landslaget. Har startat på en mycket högre nivå i år, vilket om inte annat syns i målgörandet , då Edling redan nu står på 13 mål.

Daniel Andersson, Villa Lidköping (1)

Visst är det så att säsongsinledningen inte har varit helt problemfri för Villas lirare, individualist och landslagsspelare. För vissa tar det längre än för andra att inordna sig i ett delvis nytt system. Men i den imponerande bortasegern mot ett lite trött Sandviken kunde Daniel Andersson slå till min säsongens bästa match för egen del – och prägel satte han i allra högsta grad på utgången, då både 4–2-målet och 5–2–målet kom från Anderssons klubba. Matchvinnare i allra högsta grad, alltså.

 

VECKANS TRÄNARE

Michael Carlsson, Västerås SK (1)

Mästarlaget har vaknat och tagit sig förbi den inledande svackan– derbyviktorian mot Tillberga på söndagen var också VSK:s femte raka seger i elitserien. Bakom en spelidé som konsekvent genomförs av spelarna på isen står en före detta storforward. Michael Carlsson är faktiskt med på isvärmningarna innan matcherna för att mata målvaktsfenomenet Andreas Bergwall med bollar. Bara en sån sak, liksom...

Mer läsning

Annons