Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Svenska bandyförbundets domarbrev till klubbarna – i sin helhet

/

Svenska bandyförbundet vädjar till klubbarna att ta hand om domarna.
Här är hela brevet som Bandypuls tagit del av.

Annons

Till elit- och allsvenska föreningarnas ordförande, tränare och sportchefer!

Policydokument rörande våra domare.

LÄS MER: Förbundets vädjan: Ta hand om våra domare

Att vara domare eller matchledare i våra bollsporter är svårt och är ofta en utsatt position. Att leda en bandymatch är sannolikt ett av de svåraste uppdrag en domare kan ge sig på. Farten och den stora ytan tillsammans med en liten boll gör det nära nog omöjligt att varje gång ta rätt beslut.

Lägger man sedan till att erfarenhet är ytterligare en avgörande faktor så är det oerhört viktigt hur vi behandlar våra domare framöver. Detta gäller inte minst alla nya unga domare som är på väg in i vår härliga sport.

Som i bandyn i stort har vi det tufft med nyrekryteringen även på domarsidan. Många provar på att döma men slutar fort. Det vi då ofta får till svar på frågan om varför är den utsatthet man känner och då inte bara från ledare och spelare utan även från inlägg på sociala

medier.

Som ni märkt pågår en stark generationsväxling inom vår domarkår, vilket är både naturligt och nödvändigt. Tyvärr har vi i dagsläget inte så brett underlag att vi till samtliga matcher kan tillsätta domare med både tillfredsställande kompetens och rätt erfarenhet, utan måste i

några fall använda oss av domare som befinner sig under utveckling.

LÄS MER: Domarprofilen: Då har hela sporten ett stort problem

Vi vill med detta brev tydliggöra situationen och vädja till er ute i föreningarna att ta hand om våra nya domare. Det är numera mera regel än undantag att ledare i halvtid och efter match konfronterar domare med småspydigheter osv. Vi vill verkligen poängtera att det spontana i

matcherna vill vi ha kvar. Att man ropar på en straff eller utvisning direkt spontant utan otrevligheter är normalt och en viktig del i det allmänna engagemanget som är grunden till all idrott.

Det vi vill komma åt är att mottagandet av domarteamet ska vara proffsigt. Det bör även vara en självklarhet att det finns de som skyddar domarna till och från omklädningsrummet.

Det som inte kan accepteras är att ledare upprepade gånger med små otrevliga kommentarer eller annat kroppsspråk ger sig på domarna. Det kan tyckas att vi har ett regelverk för detta men det är inte så lätt för en domare när en ledare exempelvis säger ”Hoppas jag slipper se dig här fler gånger” eller ”Du är lika dålig som du alltid har varit” osv.

Dessa små kommenterar är svåra att bygga en anmälan på men kan faktiskt få en människa, i detta fall domaren att inse att man inte känner sig välkommen i bandygemenskapen. Bandyn riskerar då att mista en domare. Detta påverkar också individen långsiktigt, då denna typ av kommentarer ofta går rakt in i hjärtat.

Vi kommer alltid att uppmana våra domare att anmäla när en ledare eller spelare går över gränsen. I tillägg till detta kommer SBF:s regel- och domarkommitté (RDK) att skärpa upp frågan och uppmana domare att även anmäla till disciplinnämnden när ovan nämnda kommentarer riktas mot dem.

Domarna vill verkligen närma sig sporten med mer öppenhet och vi är en bit på väg! Vi vill nu ta nästa steg och vädjar till er i föreningarna att hjälpa bandyn att behålla de nya domare som nu kommer fram och se till att man själv som ledare tänker ett varv till innan man går till

attack. Vi vill också att ni på ledande position markerar när ni hör eller ser beteende, från personer i era egna led, som ni anser oacceptabelt.

Detta brev sänds till föreningarnas sportchefer, ordföranden och tränare. Det ligger i sakens natur att en förening alltid vill att ens ledare uppträder korrekt och vi utgår nu ifrån att ni kommunicerar ut detta brev i respektive förening.

Låt oss göra denna resa tillsammans och ta in våra domare i den berömda bandyfamiljen! Har ni några synpunkter eller åsikter kring brevet eller något annat som rör domare och regler är ni alltid varmt välkomna att ringa eller maila.

 

Med varma bandyhälsningar

Stig Bertilsson, ordförande Svenska bandyförbundet

Håkan Sjösten, ordförande Regel- och domarkommittén

Kjell Gustafsson, ordförande Föreningen Svensk Elitbandy

Nichlas Lindén, ordförande Allsvenska Serieföreningen

Mer läsning

Annons