Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Edsbyns främsta vapen för att skrälla bort Bollnäs: "Det är väldigt viktigt"

/
  • Skarpskjutande toppar i Edsbyn – Mattias Hammarström och Jonas Edling.
  • Oscar Wikblad – den hete junioren i skyttefronten.

Tillsammans gjorde de nära hälften av lagets mål i elitserien.
Skarpskyttarna på topp, Mattias Hammarström och Jonas Edling, är Edsbyns bästa vapen i derbykvarten mot Bollnäs.
– Viktigt att vi kommer till avslut, och inte tappar boll i offensivt läge, säger lagkapten Edling, som tror på en god chans att spräcka ärkerivalens svit.

Annons

– Vi fick slita länge för en plats i slutspelet, men nu kan vi pusta ut och nu börjar ju allt om igen, säger Jonas Edling – snabb att finna sig i läget som underdog och att poängtera en viktig förutsättning.

– Pressen ligger ju på Bollnäs, vi har inget att förlora.

Var för sig nådde vare sig Edling eller Mattias Hammarström upp till topp-10 i skytteligan. Jonas Edling var bäst i Byn (på en 11:e plats) med sina 26 mål, medan Hammarström noterade 24 mål.

– Nja, inte är jag helt nöjd med den skörden. Så här långt är det en ganska medelmåttig säsong, så det är väl läge att växla upp nu, säger "Tisen", 29-åringen som gjorde 29 mål i elitserien förra säsongen, då med krislaget Sirius.

Och han längtar inte tillbaka.

– Nä, bandymässigt är det ju bättre i Edsbyn. Och visst är det bra mycket skojigare att spela slutspel än kvalserie.

Läs mer: Toppduon knäckte Kungälv

Den 32-årige lagkapten Edling är ändå hyfsat nöjd med produktionen – och det särskilt vad gäller den gemensamma träffbilden hos Edsbyns forwards. Om vi adderar junioren Oscar Wikblads 14 mål så stod Edsbyns frontlirare för totalt 64 mål. Motsvarande siffra för Bollnäs är 55 mål, och då stod Christian Mickelsson själv för 35 mål som sjua i skytteligan.

– Oscar är verkligen på gång, en skaplig procenthöjning i antal mål på honom, säger Jonas Edling om talangen som tagit ett stort kliv den här säsongen.

Här har Edsbyn en ständig hotbild att presentera.

Mattias Hammarströms blixtrande bandysving kan ge projektiler med ljusets hastighet. Jonas Edling är bandyns "Lucky Luke" med sin snabba sving, och elitseriens kanske bästa och säkert mest använda knackskott. Och med ett växande självförtroende har Oscar Wikblad börjat ta oväntade skott.

Läs mer: Hammarströms andra hattrick

Problemet blir att sätta upp lägen för den starka skyttefronten mot ett av elitseriens klart bästa försvar. Där finns heller inte mycket utrymme för misstag.

– Det är väldigt viktigt att vi just kommer till rejäla avslut, och inte tappar boll i ett offensivt läge där de snabbt kan vända spelet. I annandagsderbyt blev vi hårt straffade på den punkten, säger Jonas Edling, som är väl medveten om en av de mer viktiga nycklarna till framgång mot just Bollnäs.

– Såklart vi måste ha extra koll på Per Hellmyrs och Daniel Berlin, de är grunden till så mycket i Bollnäs.

Det är förväntansfulla skarpskyttar som drar till Sävstaås på lördag.

– Det ska bli så jäkla roligt, det här ju rena drömkvarten, säger Mattias Hammarström – som ändå är ganska nöjd med en delseger, den i assistfajten mot Jonas Edling.

– Tja, hehe, vi håller på sådär hela tiden. Någon brukar vinna med typ 4–2. Nu tog jag hem det med 5–3...

Hör mer: Edsbyns tränare: "Vi är underdogs"

Mer läsning

Annons