Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammarbys galna upphämtning mot Jenisej

/

Jenisej var på väg att krossa Hammarby i World cup.
Då klev anfallaren Adam Gilljam fram och låg bakom en makalös upphämtning.
– Allt kan hända, det är ändå sport vi håller på med, säger tremålsskytten.

Annons

Hammarbys första halvlek i premiärmatchen i World cup var under all kritik. Efter 30 minuter ledde Jenisej med 4–0 - och när det ryska storlaget inledde andra halvleken med att göra 5–0 såg Hammarby ut att gå mot en praktförlust.

Då reducerade Adam Gilljam, tidigare i Broberg, med ett slagskott på hörna i den 35:e minuten. Det var starten på en sanslös upphämtning – som avslutades med att Adam Gilljam blev helt fri och gjorde 5–5 efter fint förarbete av David Pizzoni Elfving.

– Det här är en go känsla att ha med sig i en sådan här turnering, framför allt för moralen. Vi vann ju inte matchen, men vi och alla andra lag såg ju också vad vi gjorde. Vi kommer aldrig ge oss, säger 25-åringen, som dessutom gjorde 4–5-målet.

När du blev fri med 30-40 meter och skulle sätta 5–5, hur gick tankarna på vägen fram?

– Det enda jag tänkte var att bollen skulle in. Och det var ett skönt bevis – det sägs alltid att vi där framme ska jobba så hårt hemåt, men den här gången låg jag kvar och fiskade på en kontring och då får man sådana där frilägen ibland.

Vad sade ni vid 0–4 i paus?

– Mest att vi inte skulle låta det rinna iväg. Vi spelade inte alls bra, men jag tycker inte att Jenisej var så bra heller. Det kändes som att de fick 3–0 utan att göra något, säger Adam Gilljam.

– Men sedan får vi in första målet, och så kommer andra och då får vi lite vittring och vinner mark på isen. Det går fort i bandy när man får den känslan, fortsätter han.

När Jenisej gjorde 5–0, kunde du ens föreställa dig att ni skulle kunna hämta upp det?

– Allt kan hända, det är ändå sport vi håller på med. Men Jenisej är ett grymt bra lag och det är inte det enklaste att hämta upp 0–5 i baken mot dom, men vi är också ett bra lag.

Men för Adam Gilljam och Hammarby är det inget nytt med klassiska upphämtningar. I kvartsfinalserien mot Vänersborg förra säsongen hämtade laget upp två "omöjliga" vägen och tog sig vidare till semifinal.

–Så det här kanske är vår grej, säger Adam Gilljam med ett skratt.

Hammarby vann straffläggningen med 1–0 efter mål av Misja Pasjkin – Robin Sundin och Adam Gilljam missade varsin – och har därför ett övertag på Jenisej om lagen hamnar på samma poäng i gruppen.

Mer läsning

Annons