Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esplund är lättare – men försäsongen har varit tung

/
  • Johan Esplund har återförenats med sin gode vän Daniel Andersson. Men på försäsongen har de båda stjärnorna haft svårt att hitta varandra.
  • Johan Esplund på torsdagens upptaktsträff på Tele 2 Arena.

Johan Esplund var outstanding när VSK tog klubbens 19:e bandyguld i våras.
Nu är stjärnan tillbaka i Lidköping – i en mer slimmad version av sig själv.
– Jag har tränat oerhört hårt ihop med ett kostprogram och gått ner sju-åtta kilo, säger 32–åringen som trots sin uppdaterade fysik haft en rejält tung försäsong.

Annons

Han kom till Villa Lidköping från Boltic i början på 2000-talet. Sedan har det blivit två svängar till Moskva och Zorkij – innan Johan Esplund kanske lite överraskande valde att gå till Västerås SK i stället för att vända "hem" till Villa igen.

I bandyförbundets enkät röstade 73 procent av de tillfrågade på att Johan Esplund är mest teknisk. Flest (32 procent) tyckte även att 32-åringen med den magiska klubban är årets värvning i elitserien.

LÄS MER: Så svarade spelarna på förbundets enkät

För efter att i allra högsta grad ha bidragit till Västerås SK:s 19:e SM-tecken i bandy i våras vände han så hem efter två år i Västerås.

Och han gör det som en betydligt lättare bandyspelare.

– Jag har tränat oerhört hårt ihop med ett kostprogram och gått ner sju-åtta kilo sedan förra säsongen, säger Johan Esplund.

Frågan blir ju ändå varför han, efter sin stora dominans på isen, känner behovet av att ändå gå ner så här pass mycket i vikt.

– Jag känner inte något på isen, jag känner mig inte bättre eller lättare. Men jag kände att jag ville utveckla mig själv mer, och jag vägde fem-sex kilo för mycket. Så kan jag få bort det, och kanske bli sju-åtta kilo lättare så borde man orka mer, säger Johan Esplund., vars rykte om sig säger att han gjort riktigt bra tider på exempelvis coopertestet för att vara en 32-årig bandyspelare.

– Jag har alltid varit bra på att springa, så de testerna brukar jag vinna. Det är väl på de andra testerna som jag inte har samma resultat som de bästa, säger han.

LÄS MER: Simon Jansson om att "ersätta" Johan Esplund

Men trots Esplunds nya fina form så har återkomsten till Villa Lidköping varit allt annat än enkel – utan snarare ett tungt famlande efter sin roll i ett lag som knappast har överraskat positivt i försäsongsmatcherna och cuperna.

– Jag har grubblat mycket. Man vill så mycket när man kommer till en ny klubb, man vill vara bra. Men personligen har det gått jävligt tungt. Jag åker och tänker mycket, vad man inte får göra och vad man inte ska göra, säger han.

Utöver guldmakare Johan Esplund så har Villa Lidköping även tagit in en vinnare från förr i ledarstaben – Magnus Muhrén, som avslutade sin spelarkarriär med att dominera SM-finalen mellan SAIK och VSK 2014 på ett liknande sätt som Johan Esplund dominerade finalen 2015.

LÄS MER: Här är årets tyngsta värvningar

Johan Esplund bekräftar att Magnus Muhréns roll är allt annat än tillbakadragen.

– Det är klart att Muhrén påverkar mycket hur det ska se ut, tillsammans med tränarstaben. Han kommer med mycket nytt, och vill att vi ska spela ett spel likt det i Sandviken. Det är ett ganska svårt spel, och det krävs duktiga spelare för att spela den bandyn. Men SAIK har ju sju-åtta landslagsmän, så det kommer ta lite tid för oss innan vi sätter det spelet, säger han.

Johan Esplund har ännu inte funnit sin roll riktigt i Villa Lidköping.

– Nu på försäsongen har jag absolut inte gjorde sakerna jag gjort förut. Det är en ny roll, som det kommer ta tid innan jag anpassar mig i. Men förhoppningsvis kan man lära sig nya saker när man är äldre, säger Johan Esplund vars hemvändning till Villa Lidköping också innebär en återförening i klubblaget med sin gode vän Daniel Andersson. Förväntningarna på de två tillsammans är höga.

LÄS MER: Bäckmans krönika inför VM-finalen: "Inte slut med grejer i Esplunds trollerilåda"

– Ja... det var väl lite den tanken när jag flyttade hem, att vi skulle försöka lira lite ihop. Men vi ska spela på mycket fler spelare, alla ska delta. Det blir lite mindre han och jag än vad det kanske har varit tidigare, och vi har inte hittat varandra på långa vägar. Det är faktiskt lite oroväckande, men det tar väl sin tid innan vi hittar det, säger Johan Esplund, som ändå försöker hitta lugn och trygghet i att säsongen är lång och avgörs först 19 mars på Tele 2 Arena...

– Visst är det viktigt att vara med i grundserien, men man ska vara som bäst när det avgörs i mars. Hur lång tid det tar, eller om vi kommer göra några förändringar, får vi se. Men det är klart att jag ändå vill hitta tillbaka till hur jag avslutade den förra säsongen; att producera och vara mer delaktig, säger Johan Esplund.

Mer läsning

Annons