Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ödmjuk Daniel Andersson på guldjakt minns Villas senaste final: "Det blev en mardröm"

Daniel Andersson och Villa Lidköping går in i slutspelet med en dröm.
Och med alla bitar på plats för att förverkliga den också.
– Guldet är en drivkraft, och vi har en stark tro på oss själva, säger den 32-årige profilen.
En matchvinnare som minns hur nära det, till slut, var i klubbens senaste SM-final för fyra år sedan.

Annons

2012 spelades den sista (?) SM-finalen på Studenternas IP, och det blev sannerligen en märkvärdigt svängig historia.

Daniel Andersson minns det som i går, med blandade känslor. När övermod och orutin sånär ledde till en knockout redan före paus.

– Vi hade ju inte varit i den situationen i en så stor match tidigare. Vi ville gå ut och spöka för Sandviken direkt, och klev upp väldigt högt. Det blev en mardröm, vi blev duktigt straffade där, säger Andersson om en första halvlek där Villa tog räkning med underläge 1–6.

Läs mer: Andersson tar plats i veckans lag

Men Villa Lidköping hittade ny kraft och studsade tillbaka i andra halvlek.

Till slut var Daniel Andersson svindlande nära att fixa 6–6 och en förlängning i slutsekunderna.

– Jag fick en bra träff nära mål, och tänkte att den där sitter ju. Men det var då Joel Othén flaxade som en kolibri och gjorde en makalös räddning.

Läs mer: BP-experternas tips inför slutspelet

Det var bara den tredje finalen – och den första sedan 1983 – för den blåvita klubben från Lidköping som fyllde 80 år för två år sedan.

Förra säsongen blev det tvärnit i semifinalen, där blivande mästarlaget Västerås hade växlat upp lagmaskinen och körde över Villa i tre raka, och det dessutom med den totala målskillnaden 3–20.

– Nä, jag tror inte det kan hända den här säsongen. Vi har värvat bra spelare med rutin, och vi var det tätaste laget i elitserien. Det har då aldrig tidigare hänt tidigare i klubbens historia, säger Daniel Andersson.

Laget med landets kanske bästa förutsättningar har också etablerat sig på en stadigt hög nivå, med en stark vinnarkultur och ett mäktigt hemmastöd i den kongeniala Sparbanken Lidköping Arena.

– Om vi fick slita med för det tidigare, så känns det numera som vi är så stabila att det liksom blir slutspel av bara farten, säger Andersson.

Se mer: Höjdpunkterna när Villa sänkte mästarna

Och efter fjolårets nesliga bronsmatch (knapp förlust mot Hammarby) tror många att Villa Lidköping är redo att ta det sista klivet upp den stora scenen i Tele2 Arena.

Och det inte minst i kraft av en uppgraderad defensiv där Villa Lidköping var elitseriens tätaste lag med bara 77 insläppta mål på 26 matcher, Bollnäs var närmast med 81 insläppta.

En ny profil för ett lag som tidigare gjort sig känt för en offensiv gladbandy, där många mål framåt skulle kompensera för bristerna bakåt.

Men det går inte att ta något för givet, poängterar Daniel Andersson.

– Poängen och de resultat vi har gjort tidigare är inte värt något särskilt alls nu, däremot finns det ett värde i det spel vi har byggt. Och det är nu det gäller att leverera som bäst, det krävs att vara på topp direkt i ett slutspel, säger rutinerade Andersson, som också blev varnad för Vetlandas slagstyrka när Villa tappade 3–0 till 4–6 i elitseriens hemmamatch.

– Vi blev för bekväma efter 3–0 i första halvlek, gav deras spetslirare för mycket yta och det får man inte göra, säger Andersson, som hellre tar med sig bilderna från matchen i Sapa Arena där han själv gjorde två tunga mål när Villa vann med 5–2.

Totalt blev det 28 mål och 17 assist under grundserien, Daniel Andersson är lagom nöjd med den skörden.

– Nja, det kan ju alltid bli bättre och fler mål, jag känner inte att det har varit någon superform direkt. Men jag ser mest till hur vi utvecklat spelet som lag, där fler har blivit så mycket bättre. Och jag gör hellre viktiga mål än väldigt många mål.

Men allra mest minnesvärt var den gången, mot Tillberga i ABB Arena, när Daniel Andersson var så nära tidernas bandymål med en fullsving på volley efter en lång lyra.

– Jo, jag kan tänka ibland, om det skottet bara gått ribba-in istället för ribba-ut, det hade ju varit grymt kul. Det gäller ju att bjuda på lite extra.

Se mer: Så nära tidernas mål

Räkna med att Daniel Andersson har några fler nummer ur den högre skolan att bjuda på innan den här säsongen är över...

Mer läsning

Annons