Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter svåra hjärtoperationen – nu öppnar Edsbyprofilen för comeback: "Kommer grubbla hela livet om jag inte provar"

/
  • Fredrik Åström, 32 år, tvingades sluta som elitspelare på våren 2014. Nu, två år senare, är han tillbaka i träning med Edsbyn.

Efter SM-slutspelet 2013/2014 så tvingades den dåvarande Edsbyliberon Fredrik Åström att ge upp spel på elitnivå.
Ett allvarligt hjärtfel satte stopp för karriären och för lite drygt ett år sedan genomgick han en större operation på Uppsala universitetssjukhus.
Därför var det ett välkommet besked när han på måndagen återigen var redo att prata bandy över en kopp kaffe i Edsbyns omklädningsrum

Annons

Med fem SM-guld hemma i huset på Torrabergsvägen i Edsbyn har Fredrik Åström meriter som räcker långt i svensk bandy.

Men efter Edsbyns snöpliga kvartsfinalförlust mot Villa Lidköping säsongen 2013/2014 var det färdigspelat för den då 30-årige liberon. Fredrik hade då känt ett tag att krafterna liksom inte räckte till – och när han väl lät sig undersökas konstaterades ett fel på hjärtat.

– Pulsen gick inte upp som den skulle och ändå blev jag stum i benen, det var så jag upptäckte det. När man fick reda på vad som var felet så förstod man varför det var så, säger han.

Den 17 november 2014 opererade Fredrik aortaklaffen, men bara en dryg vecka senare fick han åka in igen då det samlats vätska runt hjärtat. Fredrik tappades på över en liter och efter det har det inte tillstött några problem.

LÄS MER: Mardrömsdygnen för Edsbyns libero

Det har snarare gått åt det andra hållet.

– I början, före och efter operationen, så var man så... ja, sussade man sig ner till brevlådan så var man helt slut. Men allt eftersom jag blivit fräschare så har suget kommit att göra saker. Man stod och tittade här ibland och då kändes det att det inte fanns på världskartan att spela bandy igen. Nu är det annorlunda.

Minst sagt. Efter ett återbesök ett år efter operationen så konstaterade Fredriks läkare att allt såg bra ut. Hjärtat hade minskat i storlek, den "reparation" av kroppspulsådern han genomgått hade läkt bra och även den kammare han haft förstorad såg bra ut.

LÄS MER: Åström borta – då fick fyrbackslinjen liv

Det gav en given fråga – "Kan jag börja träna hårdare igen?".

– Jag frågade läkaren om han tyckte jag var dum i huvudet om jag försöker träna på hårdare, men han sade nej och att det var roligt att jag har den inställningen men att han inte direkt kunde uppmuntra till elitidrott.

Det enda egentliga problemet som Fredrik Åström kommer känna av efter sina hjärtproblem är att kapaciteten att syresätta blodet har sjunkit med en tredjedel. Det gör att om träningen blir hårdare så går det snabbare att dra på sig mjölksyra och blir riktigt trött.

LÄS MER: Edsbyn vann – för hjärtsjuke Åström

Men det ska inte stoppa honom.

– Skulle jag inte tro det var möjligt att komma tillbaka skulle jag inte prova nu. Jag tror jag måste prova att träna hårdare och se hur det funkar, annars kommer jag grubbla hela livet om jag skulle ha testat eller inte. Antingen blir det succé eller inte och har jag testat så är det lättare att köpa läget om det inte går. Jag kommer må bättre psykiskt av det oavsett hur det går.

Fredrik har på ett år gått från promenader, till lättare joggingturer, till att lira med ett grabbgäng på allmänhetens åkning och träna med Edsbyns juniorlag. Fem pass på is hann det blir med P18 och P20-lagen innan Fredrik frågade om han kunde inkassera ett gammalt löfte och gå upp och testa någon träning med A-laget.

LÄS MER: Tunga beskedet för Åström

– Thomas (Liw, tränare i Edsbyn) har tidigare sagt att om jag går suget tillbaka eller bara vill komma ner och hänga med laget så var jag välkommen. Så jag frågade om jag fick vara med lite. Jag ville se om orken blir något bättre och om suget finns kvar. Känns det skapligt så kan man eventuellt prova på en comeback, säger Fredrik, som på måndagen för första gången officiellt pratade om just den delen.

Att komma tillbaka som bandyspelare på elitnivå. Ett scenario som för ett år sedan såg ut som en avlägsen dröm. Nu en framtid som inte ser helt otänkbar ut.

– Man vet aldrig, målbilden nånstans är väl att kanske kunna göra en satsning nästa säsong, men jag är försiktig optimist. Jag får ta de här veckorna som kommer och se hur det går. Sen är det upp till föreningen att säga om de vill satsa på mig igen. Men man vill ju ha känslan när man tar av sig skydden och ska ut på isen att man känner sig stark.

Hur stort är det att vara "tillbaka" igen?

– Just nu är det självklart väldigt roligt, bara att träffa gänget igen. Muskelminnet börjar vakna även om man blir trött fort. Jag trodde det skulle vara skönt att sluta med bandyn, men man saknade det mer än man trodde att man skulle göra, verkligen.

Hur är det med hjärtat, känner du av det i dag?

– Man tänker på det varje dag på grund av den konstgjorda klaffen jag har, det är som en inbyggd väckarklocka så fort jag kommer upp i puls.

Snart startar SM-slutspelet, kommer du finnas med i kulisserna? Du har ju spelat en del stora matcher och har rutin att dela med dig av?

– Jag ska vara med några gånger i veckan, sen får Thomas styra lite hur mycket jag kan vara med. Jag är glad bara att vara här och dricka kaffe. Det här är det sociala man har haft, man hinner ju aldrig träffa dem annars eftersom de flesta har familj och annat när de väl är lediga. Det här har jag saknat...

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning

Annons