Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter alla turer – Svensson klar för comeback i Edsbyn: "En jättebra helhetslösning"

Det tog några månader av vånda och olika vändningar. Men nu är det klart att målvakten Anders Svensson kommer hem till Edsbyn. – När det löste sig med jobb så löste det sig med bandyn , säger den 40-årige profilen som de senaste tre åren spelat som proffs i Ryssland.

Annons

Efter den senaste säsongen i Vodnik deklarerarde Anders "Sverre" Svensson tydligt att han gärna ville tillbaka till svensk bandy igen.

Tre och ett halvt år i Ryssland – med spel i Kazan, Volga och Vodnik – fick räcka.

Anders Svensson var under många år back-up till Andreas Bergwall i landslaget.

Den förre landslagsmålvakten var också trött på att varje vår jaga nya kontrakt på en nyckfull marknad, där löften inte alltid är så långlivade och hållbara.

I slutet av april var det väldigt nära ett kontrakt med Edsbyn, med bara ett par detaljer kvar att lösa. Men en olöst jobbsituation gav baktakt igen.

Men på torsdagen kunde veteranmålvakten äntligen andas ut.

– Det känns verkligen jättebra att allt har löst sig på bästa sätt. Och jag har hela tiden sagt att jag gärna vill avsluta karriären i Edsbyn, efter 17 säsonger är det ändå mitt verkliga hem i bandyn, säger "Sverre", med Rättvik som den egentliga moderklubben.

För att sluta den cirkeln ser Svensson också till andra värden än de rent ekonomiska.

– När det löst sig med jobbet, så kommer knappt att belasta klubbens ansträngda budget alls. För mig är också helheten det viktiga, att få spela i Edsbyn och vara hemma med familjen. Och dessutom med ett bra jobb, säger Anders Svensson, som före den ryska proffssejouren hade sitt arbete inom industrin på Edsbyverken.

Nu handlar det om något helt annat.

– Det kunde nog inte vara större skillnad. Nu jobbar jag med människor som integrationshandledare på ett boende i Voxnabruk. Jag vikarierade där under våren, och från första juli fick jag en tillsvidare anställning. Det var nyckeln, berättar Svensson.

Vad gäller bandyn i Edsbyn går Anders Svensson in med lika delar ödmjukhet och ambition i ett läge där klubben redan har två yngre och vassa målvakter under kontrakt – Erik Persson och Henrik Karlström.

– Alltså, jag går absolut in i det här med en hög ambitionsnivå. En elitklubb är ju inte någon social verksamhet, och den bäste ska spela, säger Svensson, som anser sig ha hållit stilen under åren i Ryssland och som efter den senaste säsongen i Vodnik blev supportrarnas val som Årets spelare i klubben.

Han har också erkänt ett sug efter en blågul revansch, om han bara får en chans.

Klassikern när Anders Svensson räddar straffen - med hjälmen - i SM-finalen 2004.

Samtidigt finns där ett bredare perspektiv.

– Jag går ju också in i laget lite som en mentor för de yngre målvakterna, och kan bidra till deras utveckling. Kanske det sporra dem att ta ytterligare ett kliv, och jag skulle bara bli glad om de spelare alla matcher. Då är de så bra.

Därmed torde Edsbyn sitta med elitseriens bredaste besättning på målvaktssidan.

Det finns flera vägar att gå, menar Anders Svensson.

– Det går säkert att hitta vettiga lösningar, vi får sätta oss ned och reda ut det tillsammans. Jag är bara så glad att det ser ut att bli lite lugn och arbetsro nu...

Och så här skriver Edsbyn på sin hemsida;

"Då Anders numera har jobb i bygden och fortsättningsvis även vill spela bandy på hög nivå passade det bra för oss att ta in honom i truppen. Vi har nu tre väldigt duktiga målvakter som kommer att kriga om en plats, vilket gör att vi tror att både på kort och lång sikt kommer vårt målvaktspel hålla mycket hög klass".

Mer läsning

Annons