Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duellen som kan avgöra semifinalen, Mickelsson om Karlsson: "Tjänstefel att han inte spelar i landslaget"

/

Två toktäta försvar väntar.
Men luckorna finns, och någon (eller några) kommer att hitta dem också.
Huvudrollerna i den jakten är givna i torsdagens första semifinal – Villas skyttekung David Karlsson och Bollnäs torped Christian Mickelsson.

Annons

Det är låga odds på vilka spetslirare som kommer att göra de viktiga, och de avgörande, målen när Villa Lidköping och Bollnäs ska göra upp om en åtråvärd plats i Tele2 Arena.

Allra mest gäller den förutsättningen för Villa Lidköping, som i sin ansenliga vapenarsenal kan langa fram en av de främsta matchvinnarna i modern bandy.

Läs mer: Sänkte mästarna

Som i den sista omgången i grundserien dessutom kom att krönas till Kung David .

Hemma mot Sirius gjorde David "Davva" Karlsson två mål, det räckte för att passera Jonas Claessons gamla rekord (771) och adlas till den bäste målgöraren i högsta serien. Nu är han uppe i 779.

– Det var liksom skönt att beta av det, och slippa allt snack kring den grejen. Jag har inte tänkt så mycket på det, men Lars Fall påminde mig häromdagen att det är ganska mäktigt. Det kanske jag kan känna också, efter säsongen. Men jag är inte den typen som går omkring och tycker jag är någonting, säger David Karlsson.

Ett kompakt krutpaket och rollspelare som gör sitt jobb med klinisk precision – men sällan med stora gester.

Hela säsongen skuggade han favoriten Christoffer Edlund, och det blev också en andra plats i skytteligan. Edlund dundrade in 59 mål, Karlsson fick nöja sig med 54 mål.

Men förutom den mest glänsande kungakronan, var "Davva" Karlsson också grundseriens mest effektive hörnskytt med 14 mål, fyra fler än tvåan Robin Sundin. Ett specialvapen med särskild eldkraft i täta slutspelsmatcher.

– Jag kan inte minnas att jag gjort så många hörnmål någon gång, kanske har lagen blivit sämre på att rusa, säger Karlsson som, det är alla stora målskyttars signum, skjuter lika bra från båda hållen.

– Jag har egentligen inget favorithåll, det är olika på dagar. I bland känns det bara som lite roligare från vänster, ibland från höger. Och ibland är det roligast ta skott bakom ryggen. Det är en viktig egenskap, att kunna ta avslut från vilket läge som helst.

För att klara det krävs mycket träning, stor talang – och inte minst en fintrimmad teknik. David Karlsson har inte alltid fått den respekt han förtjänar för den delen, men inte många är lika vassa på exempelvis nedtagningar i hög fart och trängda lägen.

– Alltså, jag har väl inte gjort 700 turmål precis, även om en del verkar tro det. Men mest lever jag högt på spelsinnet, att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle, säger den effektive 34-åringen som gör sin sjätte säsong i Villa Lidköping, men också med utgående kontrakt.

– Vi har pratat en del, inget är klart men jag vill gärna fortsätta här. Vi har de bästa förutsättningar och jag trivs väldigt bra, säger en spelsugen David Karlsson – som gjorde sex mål (flest av alla i kvartarna) när Villa städade av Vetlanda i tre raka i kvartsfinalen.

Läs mer: Duger inte i blågult

– Det ska bli otroligt kul att mäta krafterna med Bollnäs, och jag vet att det kommer krävas 110 procent. Vi har den största respekt för Bollnäs.

Den är också ömsesidig.

Inte minst när Giffarnas bäste målskytt Christian Mickelsson värderar kollegan i Villa.

– "Davva" förtjänar verkligen sin kungatitel, jag tycker det är tjänstefel att han inte är given i landslaget, säger 31-årige Mickelsson, som för chansen i Bollnäs själv lade en skaplig summa för att lösa kontraktet med Vetlanda.

– Hur mycket? Nä, det håller jag för mig själv. Men det var värt varje öre. Allt har gått bättre än förväntat, och det har varit lätt att komma in med grabbarna, säger Mickelsson.

Läs mer: Axman: "viktig pusselbit"

Han kom till Bollnäs med stora förväntningar att bli den utpräglade målskytt laget saknat i flera år, och "Mickel" har levererat med 36 mål på 24 matcher i grundserien – och fem mål i derbykvarten mot Edsbyn.

Läs mer: Gav Edsbyn nådastöten

Det är ett facit som stämmer med verkligheten, men inte med den officiella rapporteringen har han "snuvats" på ett mål i grundserien och ett i slutspelet.

– Början var lite seg, både för laget och för mig. Men det lossande efter hjärnskakningen, säger Mickelsson, som krockade på träningen i början av december och missade två matcher.

Men i takt med att Bollnäs hittade sin bästa rytm så har Mickelsson också blivit ett allt större hot.

– Det är skönt att känna sig rapp och kunna fixa en del chanser på egen hand. Men som toppforward är jag ganska beroende av lagkamraterna.

Där finns en han känner bättre än alla andra.

Christian Mickelsson och Per Hellmyrs är barndomskamrater, och växte upp tillsammans i Roteberg utanför Edsbyn.

– Vi bodde 200 meter från varandra, och följdes åt i flera år. Vi hade varit ifrån varandra ganska länge nu, det är väldigt skoj att lira tillsammans igen, säger Mickelsson om sin "förste passare".

Precis som David Karlsson, är Mickelsson en sylvass boxlirare. Men han har också en styrka i explosiva djupledsrajder.

Något han hoppas ska få mer utrymme i laddade fajter mot Vill.

– Det kommer att bli bättre drag, och vi kommer att växa med uppgiften. I matcherna mot Edsbyn, som inte precis bjöd upp, handlade det mest om ett hårt jobb som skulle göras.

Även vid sidan av bandyn flyter livet på bra. Hela familjen – sambon Sandra Persson och barnen Milo (snart två år) och Melwin (ett halvår) – är med i Bollnäs.

I Uppsala tar delägarna, och bandylirarna, Daniel Fröjdlund och Andreas Werner huvudansvaret för den gemensamma byggfirman. Som bara växer.

– Kanske kan vi jobba upp det och starta en filial här i Bollnäs. Jag har ett optionsår kvar på kontraktet, om inget händer blir jag gärna kvar och spelar här även nästa år.

TV: Höjdpunkterna när BGIF slog ut ärkerivalen

Mer läsning

Annons