Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den heta backduellen i derbyklassikern: "Vi har stor respekt för varandra"

/

De spelade tillsammans i P16.
Nu är de viktiga defensiva kuggar på varsin sida i fredagens derbyklassiker på Sävstaås.
23-årige vänsterbacken Jens Wiik i Bollnäs och 24-årige mittbacken Jocke Svensk i Edsbyn.
Två unga moderna backar – lika spelskickliga som tuffa.

Annons

Det fanns en bandytid när en back som drog över mittlinjen närmast var att betrakta som ett sorts flyktförsök.

I dag har backarna en betydligt större aktionsradie.

Det gäller inte minst derbyts framtidslirare i respektive försvarslinje.

Läs mer: Svensk stormatch mot Villa.

De får allt större respekt från motståndarna – och har också den största respekt för varandra.

Och dessutom många minnen från tiden tillsammans i Bollnäs P16-lag, just innan Jocke Svensk drog vidare till Edsbyn för att stanna.

Jens Wiik om den unge Svensk, som var libero på den tiden;

– En av de mest brytsäkra och skickliga backar jag spelat med. Jocke har handleder för att spela högre upp också. Jag är inte alls förvånad att han är landslagslirare i dag.

Jocke Svensk om den unge Wiik, back även förr;

– En väldigt bra och stabil back som alltid lirade rejält, Jens klev inte undan i situationerna. Dessutom hade han ett bättre skott än de flesta, jag har inget alls.

De har lite olika ingångar till derbyt.

Jocke Svensk kommer från två raka hemmasegrar, men har haft det lite tuffare på bortais.

– Vi har lite för låga dippar i matcherna, men totalt är det ändå en okej höstsäsong. Det är väl förlusten borta mot Kalix som var en rejäl plump, säger den spelskicklige mittbacken som klev fram i banan, och passade till första målet när Edsbyn vann veckans första derby mot Broberg med 6–4.

Han var också, som så ofta tidigare, i hetluften när det blev lite stökigt.

Inte minst i några fräna bataljer med Martin Söderberg , Borbergs import från just Edsbyn.

– Äh, det var inte särskilt egentligen. Det bara blir sådär ibland i matcherna. Men det får gärna bli lite tuffare tag också, jag spelar som bäst när jag är lite het. Annars kan det bli lite väl lojt ibland, säger den elegante backprofilen – med en kreativ lösning på de flesta situationer.

Han tog priset som Årets komet efter förra säsongen, och står nu bland framtidslirarna i den blågula farstun och stampar. Men sådär lagom hårt.

– Visst vore det skoj att bli uttagen till VM och hänga med till Uljanovsk, men det tror jag inte riktigt på, säger en ung man med hög kravbild på sig själv.

– En okej försäsong, men i serien har det inte varit så stabilt.

Även Jens Wiik är en hårding med fin form.

Läs mer: Skrev på för två år.

Han har proppat (det var ordet) igen rejält på sin nya – fick byta sida när Anders Spinnars kom hem – vänsterkant bakom Samuli Helavuori.

– Jag är rätt flexibel och kan nog klara att spela på nästan alla positioner. Så det funkar bra det med, det handlar mycket om bra kommunikation, säger Jens Wiik, precis som Jocke Svensk en mångsidig försvarare med spetskvalitet.

– Jag är ganska bra på att läsa spelet, det gäller att vara på rätt plats med rätt tajming och helt enkelt sätta stopp. Och det helst utan ojusta metoder, säger Wiik, som äntligen kan skörda frukterna av en skadefri säsong .

– Så skönt att bara kunna pumpa på utan att tvingas till avbrott, och omstarter, säger Jens Wiik på bussen hem från ännu en hedersam förlust (3–5 mot Vänersborg) i väst.

– Vi är så trötta på det där nu. Samtidigt har vi spelat bra, men inte fått dit bollarna. Nu har vi noga gått igenom vad som krävs för att räcka till även i slutet av matcherna, säger Jens Wiik, som vet vad som krävs – särskilt i ett hett derby mot Edsbyn.

– Varje spelare måste putta in lite extra för att sprida energi, addera lite skärpa och tuffare tag. Det gäller också att hålla huvudet kallt, i Vänersborg skulle vi kanske nöjt oss med att säkra en poäng i stället för att gå för fler mål.

Läs mer: Så gick det i senaste annandagsderbyt på Sävstaås.

Mer läsning

Annons