Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför inga bengaler på svenska bandyarenor

/

"Dans på Sävstaås", över 2 000 på läktaren och hemmaseger med 6–3.
Men visst var det något som saknades innan Bollnäs och Tillberga satte bollen i spel fredagens premiär?
– Det har varit ett jävla liv om det här på Facebook. Men vi kan kriga hur mycket vi vill – ett nej är ett nej, säger Bollnäs GIF:s klubbchef Robert Lindgren om den traditionsrika eldningen som uteblev.

Annons

Introt på Sävstaås när Bollnäs GIF spelar hemmamatcher är välkänt i bandy-Sverige; låten "Dans på Sävstaås" i högtalarna och fans som tänder röda eldar där spelarna åker in samt nedanför klacksektionen på stora läktaren. Även på andra utomhusarenor, som på Hällåsen i Söderhamn, Skarpe Nord i Kungälv och Idrottsparken i Ljusdal har man haft som tradition att bjuda på pyroteknik innan matcherna.

LÄS MER: Partyt vid sidan av planen

Men i fredags när Bollnäs skulle spela elitseriepremiär på Sävstaås så blev det inga eldar alls.

– Det här är inget påhitt, utan ett vanligt förfarande. Vi som förening ansöker om att arrangera hos polisen, och även om att få tända bengaler när lagen gör entré, säger Robert Lindgren, klubbchef i Bollnäs GIF.

Introt på Sävstaås har varit detsamma under många år – och efter att klubben inte fick elda har Robert Lindgren haft fullt upp med att försöka förklara för de egna supportrarna.

– Det har varit ett jävla liv på Facebook. Men polisen i hela landet ser över det här med bengaler, och har sagt nej till de som inte säljs över disk i Sverige. Det ska vara samma regler i hela vårt land, vi kan kriga hur mycket vi vill men ett nej är ett nej, säger Robert Lindgren, vars förening hade bunkrat upp med bengaler som nu är ottillåtna.

– Vi tänkte ju använda de vi hade köpt på oss, vi har kört så under alla år och trodde inte att det var någon fara. Vi kan tycka vad vi vill, men invigningen såg inte ut som den brukar, och vi hade väl till och med tänkt oss ännu fler (eldar) och ännu lite roligare, säger han.

Även invigningen av Mini World Cup, som avgjordes under helgen i Bollnäs, drabbades av det nya bengalförbudet.

– Där brukar vi ha 20 bengaler, och ungdomarna tycker ju att det är häftigt, säger Robert Lindgren, som under måndagen ska ha en träff med polisen.

– Vi vill ju hitta en lösning, kanske ta fram sådana som finns och är godkända så att vi kan hitta tillbaka till det här roliga, säger han.

LÄS MER: Spinnars hyllade publiken efter premiären

Mats Holmberg är tillförordnad chef på rättsavdelningen hos polisen i Gävleborg. Han är villig att reda ut begreppen.

– Bengal har blivit ett missbrukat uttryck och mer av ett samlingsnamn, för det kan ju även handla om nödbloss, säger han.

Efter all problematik inom fotbollen, där det ofta vid stormatcher eldas på läktarna, ska nu polisen centralt skärpa reglerna för eldning med bengaliska eldar och nödbloss i samband med idrottsevenemang.

– Det här är lyft på nationell nivå, för att det importeras grejer som inte ska eldas. Ofta finns inte heller kunskapen om hur man eldar och röken är inte nyttig. Det är alltså en skärpning över hela landet, säger Mats Holmberg.

Han tror att ett beslut kan komma relativt snart i den här heta frågan.

– Under den här veckan kommer nog frågan att lösas, det kommer att komma centrala direktiv om vad som ska godkännas, säger han.

Hur tror du att det blir då?

– Jag tror ju att de ska vara minst CE-märkta, och att vi ska kunna identifiera varje bloss. Är de inte det så kommer man inte få elda.

Vad händer om någon skulle bränna av en eld på en arena i dag?

– Det kan vara ett brott mot ordningslagen, och får man tag på personen så kommer den att bli lagförd.

LÄS MER: Bollarna sågas

Lars Wennerholm jobbar bland annat med arenor och säkerhet på svenska bandyförbudet. Han påvisar att bandysporten är en mycket liten del av något mycket större i det här fallet.

– Vi är en liten del av en stor process, det måste man sätta sig in i här. Detta är inget som vi själva rår över, utan har kommit överens med de övriga förbunden och med det svenska rättsväsendet. Ska vi fortsätta vara en attraktiv idrott som är säker så måste man göra vissa justeringar, säger han.

Mer läsning

Annons