Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christoffer Million om omtalade matchflytten: Jag förstår raseriet – men vad skulle förbundet ha gjort?

/
  • Bandypuls krönikör och redaktör Christoffer Million. (Bilden är ett montage)

Svenska bandyförbundets förtroendekapital är inte sprängfyllt.
Mycket kan man kritisera dem för, men jag vet faktiskt inte vad man skulle ha gjort annorlunda i ärendet Kalix–Broberg.

Annons

Vi behöver bara backa bandet ett drygt år eller två för att hitta fall där Svenska bandyförbundet hamnat i uppmärksamhetens centrum.

Införandet av en bronsmatch, som slopades efter ett försök, inför förra säsongen var ett. Röran om tävlingsregler i samband med Ljusdals BK:s degradering ett annat. Ett tredje var historiska videogranskningen – och sedermera friandet – av Patrik Sjöströms tackling på Alexander Zitouni som blev en stor snackis som delade bandy-Sverige och där förbundet fick ta emot nya salvor.

Men just i fallet Kalix–Broberg vet jag faktiskt inte vad Lars Wennerholm, Micael Eriksson och gänget på Idrottens hus hade kunnat göra annorlunda. Man kan kritisera förbundet för mycket, men inte det här.

LÄS MER: Brobergs resa norrut inställd av kylan

Varför?

Först och främst måste matchen spelas i morgon. Spelschemat inför och efter VM är redan så packat att bandypubliken knappt kan peta in en korvpaus däremellan. Speldagarna är för få och det går inte att göra något åt.

För det andra säger väderrapporterna, som först "bara" visade –27 grader, att temperaturen kan sjunka ända ner mot –31, –32. Köldgränsen går vid –22 i svensk bandy. Förbundet följer med andra ord bara reglerna.

För det tredje var klubbarna själva med och snickrade ihop spelschemat till elitserien 2015/2016 i våras. Då är det svårt att låta förbundet ensamt bära hundhuvudet.

LÄS MER: Kylan stoppar Kalix–Broberg – Rönnkvist rasar

"Kalix har ställt till det för sig själva" var en i hettan klumpig formulering av tävlingsansvarige Lars Wennerholm till Norrländska Socialdemokraten , men i sak har han rätt. Problemet hade aldrig varit aktuellt om Kalix–Vänersborg (som skulle ha spelats i onsdags) mötts i söndags, som förbundet enligt Micael Eriksson yrkade på men som båda klubbarna avslog. Då hade reservdatumet som fanns kvar, 10 februari, fortfarande funnits tillgängligt.

Men framför allt hade problemet aldrig ägt rum om VM, som i fjol, spelades efter säsongen.

Jag har största respekt och förståelse för att spelare, ledare och supportrar i Kalix är arga och känner sig förbisedda. Målvakten Björn Hellman har, minst sagt, uttryckt missnöje på Twitter. Tränaren Mats Rönnkvist har svingat vilt både en och två gånger i dag och jag köper det – ett hemmalag ska aldrig behöva förpassas till en annan arena. Men när andra utvägar frusit inne – vad gör man då, om inte som det blev?

Nu ska matchen spelas i Relitahallen i Uppsala. I Umeå, som var det andra alternativet, riskerade det att bli för kallt. Vad gäller logistiken känns Relitahallen som det mest rimliga, orimliga alternativet. Broberg får en kort resa och kan på fint vis kompensera Kalix ekonomiskt, "hemmalaget" har nära från Arlanda till spelplatsen och matchen avgörs under garanterat bra förhållanden.

För Kalix handlar det om att gilla läget och att Mats Rönnkvist lyckas motivera sina spelare trots att hans eget driv för sporten är på väg att slockna. För slutspelsjagande Broberg handlar det om att försöka utnyttja möjligheten till två poäng på neutral is mot ett vanligtvis så besvärligt hemmalag. Att ett spelande, fartfyllt Broberg drar nytta av matchflytten lär inte en enda bandyvän i världen säga emot.

Och apropå slutspelet. Det är svårt att inte tänka på den kittlande situation som har uppstått kring strecket, med allra främst Vänersborg, Vetlanda, Edsbyn och Broberg som gör upp om tre kvartsfinalplatser och där flera lag möter varandra i slutskedet.

Det är, som gode kollegan skrev i går, upplagt för ett jäkla liv. Och drama.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning

Annons