Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomqvist stortrivs i sin nya roll

/

Han värvades som en mittfältare inför förra säsongen.
Men glöm det nu.
Simon Blomqvist får massor av förtroende från tränarhåll – som back.
– Jag trivs jättebra, säger Brobergsspelaren.

Annons

Det började under försäsongen förra året när Robin Redin inte var i speldugligt skick efter en axeloperation. Dåvarande tränaren Svenne Olssons lösning på backkrisen blev Simon Blomqvist.

– Svenne visste att jag kunde spela där Jag hade honom som förbundskapten i P19-landslaget för några år sedan och då fick jag alltid kliva ner som back när det blev utvisningar.

Hur trivs du som back?

– Jag kommer in i det mer och mer och trivs jättebra tillsammans med Robin (Redin) och Magnus (Fryklund). När vi väl är uppställda är det svårt att göra mål på oss. Det är en trygghet. Och det är trots allt defensiven som är prio ett.

Nye tränaren Fredrik Rexin gillar det han sett hittills:

– Simon har snabbt smält in och har också startat i stort sett alla matcher. Hans starka sida är offensiven och därför har jag flyttat över Redin till vänster för att få en bättre balans

Läs mer: Kraftig dimma förstörde Brobergs ispremiär

20-årige Blomquist är en fysisk spelare - stor och kraftfull. Men han gillar också att ge sig i väg på en del offensiva utflykter.

– Där har jag en fördel eftersom jag spelat mittfältare och är ganska trygg med bollen.

Inför flytten till Broberg hoppades Blomqvist på speltid.

Det fick han också.

Under debutsäsongen i elitserien spelade han samtliga av Brobergs matcher i grundserien och i slutspelet. Och på frågan vad han utvecklat sedan han kom till Söderhamn är svaret:

– Det var en bonus spela mycket första året och det var väldigt nyttigt. Nu vet jag hur farten är i elitserien och vad som krävs. Jag tycker att jag tagit ganska stora kliv taktiskt, men även individuellt. Sen har jag också lärt väldigt mycket av de gamla rävarna i laget.

Simon Blomquist är född och uppvuxen i Jönköping. Det är en stad som är starkt förknippad med ishockey och även på senare år med fotboll nu när Jönköpings Södra spelar i allsvenskan från och med nästa säsong.

Men valet föll till slut på bandyn framför fotbollen.

– Det började den vanliga vägen med skridskoskola och sedan fick jag blodad tand och fortsatte. Jag höll på med båda sporterna fram till jag flyttade till Sandviken för att gå på bandygymnasiet i Sandviken.

Vad är så roligt med bandy?

– Det är farten så klart. Det är den som utmärker sig.

Under det tredje och sista året på bandygymnasiet avslutade han säsongen i allsvenska Borlänge. Det blev också en nyttig erfarenhet innan han tog steget till elitserien.

– Jag var med a-laget i Sandviken lite på försäsongen och fick nöta lite bänk men tog ingen plats. Sen hörde Borlänge av sig och det var bra för mig att känna på och spela lite tuffare a-lagsbandy.

Hur ser du på Brobergs försäsong?

– Det kändes bra att avsluta World cup på det sättet som vi gjorde mot Sandviken. Framför allt defensivt, Det är alltid skönt att få ett kvitto på att vi gör rätt saker och ta med det inför seriestarten på fredag.

Läs mer: Broberg drillas av skidesset Anders Södergren

Broberg inleder elitserien mot Vetlanda på bortaplan och med som vanligt ett uttalat mål om att vara bland det åtta främsta lagen.

– En slutspelsplats ska vi garanterat ta. Men för att sig längre än till kvartsfinal är det en plats bland de fyra bästa som gäller.

Vad har du för hälsning till de som menar att Ilari Moisala kommer att saknas i Broberg?

– Ilari är en jättebra bandyspelare. Men jag tycker att vi har minst lika bra försvar och lag som tidigare. Vi har fått in lite nya unga spelare i stället och jag tror det kommer att bli en kanonsäsong, säger Simon Blomqvist.

LADDA HEM APPEN: Bandypulsappen fortsätter att göra succé!

Mer läsning

Annons