Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandypuls guide till onsdagens matcher: "Trendbrott krävs i bottenmötet – annars blir det kval"

Fem elitseriematcher avgörs på onsdagskvällen.
Här är Bandypuls guide till kvällens drabbningar.

Annons

BROBERG–EDSBYN

När: 19.00

Var: Hällåsen IP

Följ matchen på Bandypuls: TV-sändning med start 18.50.

Brobergs tre senaste matcher: Sandviken (b) 3–7, Tillberga (h) 4–3, Tillberga (b) 10–5

Edsbyns tre senaste matcher: Bollnäs (h) 3–7, Vänersborg (b) 4–7, Vänersborg (h) 6–3

Analys: Broberg har ännu inte besegrat något av lagen på topp åtta i elitserien. Det måste man såklart ändra på snarast om det ska bli något slutspel i Söderhamn i år. Ny chans till ett efterlängtat trendbrott när Edsbyn kommer på besök för ett hett hälsingederby.

Edsbyn kommer från en bitter annandagsförlust mot ärkerivalen Bollnäs. En match som Oscar Jonsson var rejält missnöjd med. Kvällens gäster på Hällåsen har släppt in 14 mål på de två senaste matcherna, och har samtidigt bara vunnit en match på bortaplan i år. Positivt för Edsbyn är att passningskungen Joel Edling kan komma att göra comeback.

Både prestige och viktiga poäng på spel här. Edsbyn, på sjunde plats, har möjligheten att öka avståndet till just Broberg och Kungälv under slutspelsstrecket. Broberg vill såklart krympa detsamma. Upplagt för delad pott på Hällåsen?

Tips: 4–4

 

SIRIUS–TILLBERGA

När: 19.00

Var: Studenternas IP

Sirius tre senaste matcher: Vetlanda (b) 7–8, Hammarby (h) 2–8, Hammarby (b) 4–2

Tillbergas tre senaste matcher: Västerås (h) 4–10, Broberg (b) 3–4, Broberg (h) 5–10

Analys: Sirius har sju poäng upp till säker mark ovanför kvalstrecket. För nästjumbon Tillberga är samma siffra nio poäng. Stora och tuffa avstånd att äta in, även om det återstår elva omgångar av elitserien. Båda lagen är i akut behov av en seger i onsdagskvällens bottenmöte lagen emellan.

Formen talar för Sirius, som nyligen bevisade att kapaciteten finns där genom att ta en tung bortaskalp mot Hammarby. På annandagen svarade man för en stark insats borta mot Vetlanda, där man ändå till slut föll med uddamålet. Detta i en match då lagets glödhete skyttekung Markus Kumpuoja svarade för hela fem mål.

För Tillberga, som gick in i säsongen med hög svansföring, ser det desto mörkare ut. Det är en och en halv månad sedan laget vann – sedan mitten på november har man radat upp tio raka förluster. Ett trendbrott krävs i kväll, annars kan Västeråslaget börja ladda för kval.

Tips: 7–5

 

BOLLNÄS–VÄNERSBORG

När: 19.00

Var: Sävstaås IP

Följ matchen på Bandypuls: TV-sändning med start 18.50.

Bollnäs tre senaste matcher: Edsbyn (b) 7–3, Sandviken (b) 5–5, Sandviken (h) 6–1

Vänersborgs tre senaste matcher: Gripen (h) 10–1, Edsbyn (h) 7–4, Edsbyn (b) 3–6

Analys: Ett pånyttfödd Bollnäs har slutligen hittat den högre nivån som många på förhand pratade om att laget har i sig. Viktigt för ett Bollnäs som har varit pressat att börja leverera. Vändpunkten kom när laget hämtade in underläge och räddade poäng i det första derbyt mot Edsbyn för några veckor sedan. Sedan dess har Bollnäs hunnit med att köra över Sandviken på hemmaplan, kryssa mot samma SAIK på bortaplan och vinna det tuffa annandagsderbyt mot Edsbyn på bortais.

Tuff uppgift för Vänersborg, som dock å sin sida kommer stärkta med två raka segrar. Men tufft här mot ett Bollnäs med firma Hellmyrs/Berlin i spetsen, som dessutom backas upp av en Samuli Helavouri som för stunden spelar sitt livs bästa bandy.

Storskytten Joakim Hedqvist kommer med laddad bössa, och skytteligans fyra får Bollnäs såklart hålla lite extra koll på.

Tips: 5–2

 

GRIPEN–VILLA LIDKÖPING

När: 19.00

Var: Slättbergshallen

Gripens tre senaste matcher: Vänersborg (b) 1–10, Kungälv (h) 5–4, Kungälv (b) 2–5

Villas tre senaste matcher: Kungälv (h) 7–3, Kalix (h) 6–3, Kalix (b) 5–2

Analys: Ja, detta ska ju bara kunna sluta på ett sätt. Och kommer så att göra också. Även om Gripen tog säsongens första seger när man spelade på hemmais senast så har man ingenting att sätta emot ett Villa Lidköping i fin form. När lagen möttes i Lidköping blev det tvåsiffrigt i Villas favör (10–2).

Kanske inte lika stora siffror på bortaplan, men här joggar Villa hem två nya poäng i jakten på Västerås i tabelltoppen.

Tips: 1–7

 

KUNGÄLV–HAMMARBY

När: 19.00

Var: Skarpe Nord

Kungälvs tre senaste matcher: Villa (b) 3–7, Gripen (b) 4–5, Gripen (h) 5–2

Hammarbys tre senaste matcher: Kalix (h) 7–5, Sirius (b) 8–2, Sirius (h) 2–4

Analys: Kungälv blandar och ger den här säsongen, och får väl klassas som ett av seriens mer oberäkneliga lag. Västkustlaget ligger strax utanför slutspelsplats, med tre poäng upp till Vetlanda på åttonde plats.

Vill såklart vara med och fajtas om en plats bland topp åtta i mitten av februari, men frågan är om man orkar distansen ut. Vad som för stunden bör oroa Kungälv är den fallande formkurvan. På de fem senaste matcherna har det bara blivit en seger (5–2 mot Gripen).

Hemma på Skarpe Nord kan man dock utmana de flesta och Hammarby lär inte få någon enkel resa mot två poäng. Ett Hammarby som håller tredjeplatsen i tabellen bakom Västerås och Villa bör nog ändå ta hem segern.

Tips: 4–5

Mer läsning

Annons