Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckman rankar alla lag inför elitseriekvalet: "Kanske är det just det som talar för LBK"

/

Kvaltider är konspirationstider.
I Ljusdal har delar av supporterskaran rasat mot förbundet och ifrågasatt varför kvallottningen inte gjordes i offentlighet.
En välmotiverad fråga – klart det hade varit trevligt och bra – men samtidigt: Vari ligger konspirationen här?

Annons

Att Svenska Bandyförbundet inte vill ha Ljusdal i elitserien? Nej, där får man nog dra en tydlig gräns, faktiskt. Någon måtta får det ändå lov att vara. Det är väl bara att sända den nästa år...

Om SM-slutspelet, som just nu är inne i brinnande kvartsfinaler karaktäriseras av lust och glädje så är elitseriekvalets dystra melodi ångest och kramp. Framför allt för elitlagen – som ju inte FÅR svika när allt står på sin spets. Att mista sin plats i elitserien kan vara nog så ödesdigert med spelarflykt och försämrad ekonomi som direkt konsekvens.

LÄS MER: Här är lagen som får kvala

Precis som vanligt är det inget som talar för att någon av de allsvenska uppstickarna ska klara av att välta elitserielagen över sex omgångar. Det är väl just det som talar FÖR de allsvenska lagen.

Jag har sett sjuka saker hända i kvalmatcher. Jag har sett Ljusdal bli räddat kvar trots förlust i sista omgången mot Katrineholm. Då var det numera nedlagda GAIS som med ett mål på övertid fick LBK kvar. Jag har sett LBK underprestera något så gripande i Slättbergshallen i Trollhättan, vilket satte en ostadig grund för det resterande kvalet förra säsongen. Jag har läst om när Pierre Roos skjutit Sirius kvar med en straff på övertid – och jag har sett Sirius vända underläge på IP i Ljusdal till seger och sedan räddat kontrakt.

Ett bandykval bjuder alltid på smått overkliga händelser. Frågan är var de kommer att ske i slutet av februari och i början av mars den här säsongen.

LÄS MER: Här är elitserien i siffror

Gripen Trollhättan befinner sig i en sits där man har ett vassare lag än det som tog sig upp förra säsongen. Samtidigt har laget bara tagit tre poäng på 26 elitseriematcher. Säga vad man vill – det sätter spår att förlora mycket.

Allt talar för att Rinat Shamsutov och Tillberga ska klara det här. Ryssen är bättre än samtliga spelare i det här kvalet.

Sirius har hur många extraliv som helst när det kommer till kval. Laget kommer säkert gå på någon mina, men till slut studsar det rätt den här gången också.

Kalix är för bra för att dabba – särskilt hemma på IP.

Ljusdal släppte in väldigt få mål i allsvenskan, men har samtidigt så pass stora brister i det offensiva att det inte ska räcka till mot de lite större pojkarna.

Nässjö, med en hel del elitserierutin i truppen, har säkerligen siktat in sig på att framför allt luva Gripen på poäng.

Tellus och Boltic? Nej, de ska inte kunna blanda sig i den här leken. Kvalerfarenhet är stort nog för dessa tämligen resurssvaga klubbar.

Det är sällan vackert i ett kval. Men det är kramp och det är ångest – idrott när den ställs på sin spets.

Lottningen är gjord, på fredag åker vi!

LÄS MER: Bäckmans krönika när Ljusdal åkte ur

 

Bandypuls Rikard Bäckmans rankar de åtta kvallagen:

1. Tillberga

Tillberga har vält Sandviken den här elitseriesäsongen och var både länge och väl med och kämpade om att undvika kval. Har en högstanivå i sitt spel som inget av de andra kvallagen kan matcha (möjligen Kalix i den andra gruppen). Samtidigt kan det gå fullständigt troll i Tillbergas målskytte emellanåt. Men känslan är ändå att Tillberga går rent i början och avgör den här gruppen tidigt. Rinat Shamsutov håller fortfarande en löjligt hög nivå som bandyspelare och lär leka med främst de allsvenska lagen i gruppen.

2. Sirius

Har haft det otroligt tungt i elitserien även den här säsongen och har varit kvalklart väldigt länge. Spöade Tillberga borta, men åkte på rejält med däng av samma lag på "Studan". Har en finsk anfallare i Markus Kumpuoja som är det stora utropstecknet den här säsongen och flera erfarna kvalrävar. Bör rankas som tvåa i gruppen och lösa uppgiften till slut. Det hör liksom till i ett kval att Sirius gör just det.

3. Ljusdal

Kvalrutinen i föreningen är enorm – precis som hos Sirius. Har skapat drömmar hemma på IP tidigare, men också svikit fullständigt – som förra säsongen i kvalet när man rök ur elitserien. Ljusdal bör kunna ställa upp med ett i det närmaste elitmässigt förvarsspel, men i offensiven tittar fortfarande för många på när Pär Törnberg transporterar boll. Kommer inte kunna tvinga av Tillberga någon poäng, men kanske kan blåsa Sirius på en pinne. Boltic ska man slå i båda fajterna i alla fall. Ingen talar för att LBK tar sig tillbaka till elitserien – kanske är det just det som talar för LBK?

4. Boltic

Säkrade kvalplatsen först i den sista omgången. Ska väl inte ha något reellt att hämta här – men viss klass finns ändå hos klassikerlaget från Karlstad. Ted Wiklund, tidigare en elitseriesäsong, mäktade med 32 assist i den södra serien och var med denna notering näst bäst i hela allsvenskan. Norske superveteranen Pål Hanssen spelar fortfarande också. Kvalbandy på klassiska Tingvalla är häftigt nog – och Boltic får vara glada åt det lilla i avseendet poäng.

 

1. Kalix

Svek i sista omgången borta mot Kungälv, vilket gjorde att det blir kval igen för Kalix. Kommer bli direkt svårt att ha att göra med hemma på IP, där lär det inte bli ett enda poängtapp. Det intressanta blir hur Kalix hanterar bortamatcherna. Men nej, här finns det för mycket kvalitet för att det inte ska bli elitserien igen.

2. Gripen Trollhättan

Har åkt på hemskt med smörj i elitserien, något väntat för en nykomlig som Gripen. Men det finns ändå en del hos Trollhättelaget, vars enda seger kom mot Kungälv och även lurade självaste Bollnäs på en pinne hemma i Slätbergshallen. Tog sig upp efter kvalet förra säsongen och har ett något mer slagkraftigt lag nu jämfört med då. Sitter just nu i en liknande situation som Ljusdal var i förra säsongen. Bör klara av att ta full pott mot både Nässjö och framför allt Tellus.

3. Nässjö

Sveriges bästa allvenska bandylag. Har varit klart för kval länge, hade åtta poäng i marginal när allt summerades efter 20 matcher i södra serien. Har kvalitetsspelare som bör kunna ställa en hel del frågor till elitserielagen; "PG" Thulin, Säleby i kassen, Esserius, Styrbjörn, Suzdalev – och Lindqvist som delade andraplatsen i södra allsvenskans poängliga med nämnde "PG". Nässjö lurar i vassen och ska INTE räknas bort på förhand.

4. Tellus

Klubben utan resurser, där spelarna plockar sarg efter matcherna, gör en storartad säsong igen. I fjol svek man mot slutet – när är man där, i kvalet. Kom tvåa i norra allsvenskan, men slog seriesegraren Ljusdal två gånger om. Får man inte grepp om Tellus kan det bli obehagligt. Men nej, ska naturligtvis inte räcka till mot de här lagen. Går Tellus till elitserien är det idrottshistoria som skrivs...

Mer läsning

Annons