Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axman om värdet av en klassisk match – och med en värdering av lagdelarna inför avgörandet

En femte och avgörande kvartsfinal mellan ärkerivalerna Bollnäs GIF och Edsbyns IF.
Smaka på den.
Det är en klassiker redan före måndagens avslag på Sävstaås.

Annons

Det finns ganska säkert många som tycker det är aningen onödigt spännande.

Den här tillspetsade dramatiken med en 90 minuter lång cliffhanger som den sista akten i "Slaget om Hälsingland".

Men i grunden är nog alla överens om att det är en lycklig förmån att få uppleva en så speciell match.

En sådan där match med potential att vara en snackis i generationer.

För en lokal bandyvän finns knappast någon ursäkt att missa den här festen, särskilt när det erbjuds flera möjligheter. Det går såklart att vara på plats, men funkar också att följa vår livesändning på Bandypuls.

Förhoppningsvis kan den femte derbykvarten bjuda på matchseriens bästa publikdrag också, men då krävs kanske att publiksiffran kliver över tretusen även på Sävstaås. Det är väl det minsta att hoppas på.

Även det ett aningen märkligt fenomen i den här speciella matchserien, där två matcher i Svenska Fönster Arena har dragit totalt 6 258 åskådare – medan de två på Sävstaås "bara" samlat 5 144 åskådare.

Den stora frågan är såklart om den här svängiga duellen för evigt ska bli känd som "borta bäst-kvarten".

Det känns kanske som ett trendbrott kommer närmare och närmare, och vad är egentligen sannolikheten att Bollnäs skulle förlora tre (!) raka derbyn hemma mot Edsbyn?

Å andra sidan var det inte många som gav den här matchserien några vidare odds att gå till fem matcher heller.

Med särskilt fokus på de fyra derbykvartar som har spelats, följer här mitt försök att värdera läget – lagdel för lagdel.

Vilket lag har den totala fördelen här?

Och sedan kanske det ändå är en tillfällighet – en bjudhörna eller ett indianpass – som avgör alltihopa...

Målvakterna:

Två helt olika karaktärer, båda med kvaliteter – men av olika slag.

I Edsbyn har Erik Persson etablerat sig som förstemålvakt, bara det ett kvalitetsbevis med den begåvade Henrik Karlström på bänken.

21-åringen från Örebro agerar med en trovärdighet och ett lugn som en dubbelt så gammal Bergwall. Persson lever högt på sin placeringsförmåga, utan onödig yvighet gör han det som krävs för att stoppa bollarna. Han har en naturlig styrka i sin fysik, och vet att använda den också. Med sina 193 centimeter har Persson inte långt upp till ribban, som ligger på 2,1 meter. Men storleken kan också bli en svag punkt vid snabba sidledsförflyttningar, där det ibland kan gå lite långsamt och se ut som Persson trasslar in sig i sig själv.

Även 24-årige Niklas Prytz har, efter en svajig inledning på säsongen, cementerats som förstaval i Bollnäs. Prytz har sin styrka i snabba reflexer och rörlighet i närspelet, han är en våghals som aldrig tvekar att fläka sig framför vassa skenor i straffområdet. Plus också för långa utkast. Även om han har blivit bättre och tryggare, så får nog de skarpa distansskotten räknas som en akilleshäl i sammanhanget. Den relativt korte (173 centimeter) Niklas Prytz har en bit upp till ribban, och måste tajma det ganska perfekt för att fixa en välriktad rökare. Ett typexempel var när Jonas Edling pangade in ett av sina tre mål senast från lååångt håll.

Fördel: Edsbyn

Försvaret:

Edsbyns fyrbackslinje sattes med stil och framgång under förra säsongen, men har varit något bräckligare den här. Hans Andersson och Jocke Svensk är visserligen i strålande form, men med Daniel Välitalo borta (om det nu inte blir överraskande comeback i kväll) fattas några rutinerade procent – även om Mattias Andersson är en stabil ersättare. Dessutom med högerhalvbacken Daniel Burvall-Jonnson med en bit till bästa form, då finns det stundom en å annan "bakdörr" öppen.

Bollnäs mer traditionella backlinje håller högsta klass. Det är präktig form på ytterbackarna Anders Spinnars (nära landslag) och, kanske särskilt, den alltmer offensive unge Jens Wiik (blivande landslagsman). Och i mitten då, som hela lagets grundbult, den 38-årige landslagsliberon Andreas Westh som bara blir bättre och tuffare när matcherna ökar i värde. Svårforcerat.

Fördel: Bollnäs

Mittfält:

Edsbyn saknar en extra växel här, det blev ett skapligt tomrum efter den offensivt så drivande Simon Jansson. Hans Andersson (jo, jag räknar halvbackar och halvor till mittens rike) är i praktform, men räcker det? Martin Frid har en grym grundkapacitet, men visar det för sällan. Oscar Jonsson har blicken och är klurig, men i allt oftast lagom högt tempo. Och Daniel Liw är klok och skicklig – men har inte hittat den där högsta växeln då tröjan fladdrar i fartvinden och han tar planen med typ fem stora skär.

Bollnäs har sina pålitliga spelmotorer och stjärnor här – och både Daniel Berlin och Per Hellmyrs är dessutom extrema vinnarskallar. Det spelar roll, särskilt i en avgörande batalj. Hellmyrs – som verkar vara på väg mot bästa form igen – har också ett en passningsklubba som ofta är ett trollspö. Dessutom en formstark Samuli Helavuori med turbon påkopplad, samt en ärrad krigare i Ville Aaltonen som bara älskar den här typen av matcher.

Fördel: Bollnäs

Anfall:

Här finns Edsbyns bästa vapen i skarpskyttarna Mattias Hammarström och Jonas Edling, ett ständigt närvarande hot. I den första matchen var den spetskvaliteten skillnaden på Sävstaås. Toppduon har gjort fyra mål vardera i matchserien, och Oscar Wikblad en stormatch som också gav två mål. Det har också varit en effektiv lagdel som utnyttjat få chanser. Frågan är ju hur mycket de får att jobba med den här gången?

I Bollnäs är Christian Mickelsson het i den förväntade rollen (och särskilt vass i boxen och snabb i djupled) som bäste målgörare, men har också bommat en del rediga lägen i derbykvartarna. Kan bli effektivare. Tobias Björklunds tre mål är godkänt, tekniskt driven men känns lite väl diskret ibland. Oskar Olsson en tuff kämpe som banar väg, men mer sällan målgörare.

Fördel: Edsbyn

Total fördel: Nä, men ser man på, det blev ju faktiskt lika även här. Om nu inte hemmaplan blir en avgörande fördel, till slut då...

Mer läsning

Annons