Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det känns nästan overkligt"

/

Nu är bandysäsongen 2015/2016 nära. På måndagskvällen gjorde Edsbyns IF premiär i Svenska fönster arena.
Laget är först i Hälsingland med träning på is.
– Det är inspirerande att vara tillbaka på isen, säger Daniel Välitalo.

Annons

Förra veckan jobbade driftansvarige "Keka" Robertsson för fullt med att spola is i Svenska fönster arena. På måndag kväll var det så äntligen dags för Edsbyns IF:s A-lag att göra entré i arenan för första isträningen för säsongen.

– Det är kul att vara tillbaka, säger tränare Thomas Liw och fortsätter:

– Vi kommer köra fyra ispass i veckan nu i början, medan sommarbandyskolan pågår. Sen när den är klar går vi upp på fem pass i veckan. Vi kommer även spela tre träningsmatcher och vara med i alla tre försäsongs cuper (Champions cup, Svenska cupen och World cup).

Efter en kvarts fri uppvärmning, tränade laget skottövningar och matcher mot små mål, innan träningspasset avslutades med match på full plan. Sist av isen efter träningen var veteranen Daniel Välitalo.

– Det är inspirerande att vara tillbaka i arenan. Det här är vårt rätta element. Det är det här vi tränar för när vi inte är här inne. Det spelar ingen roll hur mycket vi springer, här får vi träna på det som är viktigt, säger han.

En som däremot inte är van att gå på is redan i juli är nyförvärvet Oscar Jonsson, närmast från Ljusdal.

– Det känns nästan overkligt. Det är lite smånervöst att gå på is så här tidigt. Normalt sett brukar jag träna intervaller den här tiden på året, eller på rink, säger Oscar Jonsson.

I övriga Hälsingland får man vänta med isträning. I Broberg/Söderhamn var det också dags för första träningen för säsongen på måndag kväll – men på barmark.

– Vi kommer gå på rink den 12 augusti och sen köra rink till början på september, berättar Fredrik Rexin, som tagit över tränarrollen för Broberg efter Svenne Olsson.

Att träna på rink har både för– och nackdelar.

– Det blir mer fysiskt med mycket närspel och högt tempo, men det är inte optimalt. Luftspelet med höga lyft försvinner, menar Rexin, som var i samma situation med sin gamla klubb Tellus:

– Det är ett träningsupplägg jag är van vid. Vi kommer ha runt åtta till tio pass på storplan fram till seriepremiär, varvat med rink. Vi spelar träningsmatch mot Bollnäs den 29 augusti och det blir första gången vi går på storis.

I Bollnäs har laget fortfarande semester.

– Vi börjar igen den 3 augusti med träning i ishallen på Sävstaås. Där kommer vi vara till stor del hela augusti, berättar tränare Joakim Forslund.

Laget hinner även med ett uppsamlingsläger utomlands, på ännu okänd ort, i mitten på augusti innan man ökar träningsmängden inför Champions cup.

– Vi kommer vara i Edsbyn och träna två gånger när vi kommer hem igen innan vi spelar en träningsmatch den 30 augusti. Sen kommer vi vara mer på storplan fram till Champions, säger Forslund, som sätter pris på att träna på rink:

– Med mindre plan får vi träna på att ta snabba beslut och flytta bollen snabbt, något som vi kan ha nytta av under säsongen. Så det är ingen nackdel att vi inte har tillgång till stor is under augusti, säger han.

I Sandviken går man också på is den 3 augusti, efter att ha varit lediga stora delar av juli.

– Vi tränade 1,5 veckor efter midsommar, sen dess har vi varit lediga. Killarna har haft individuella träningsprogram som de har kört på egen hand, säger Thony Lindqvist, assisterande tränare i SAIK.

Under augusti väntar ett antal träningsmatcher mot bland andra Västerås och Edsbyn innan det är dags för först Svenska cupen och sen World cup hemma i Göransson Arena.

Se bilder från Edsbyns IF:s premiärträning i bildspelet ovan

Mer läsning

Annons