Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets arena – en billig sak

/

Nybyggda Sapa Arena i Vetlanda blev utsedd till årets arena i konkurrens med många dyrare anläggningar.

Kostnad: 40 miljoner kronor.

– De flesta klubbar i elitserien klarar sig mycket bra med en anläggning som vi har, säger Stewe Jonsson, arenabolagets ordförande.

Annons

Sveriges första inomhusarena för bandy byggdes i Edsbyn 2004. Sedan dess har ytterligare tio hallar kommit till. Senast i höstas invigdes Relitahallen i Uppsala och Sapa Arena i Vetlanda som i dagarna blev utsedd till årets arena.

– Det är naturligtvis jätteroligt. Vi visste inte ens att utmärkelsen fanns. Men jag tror att de fastnat för att det är en fungerande elitarena till ett riktig bra pris, säger Stewe Jonsson.

Det var samma år som Edsbyns arena stod klar som de första planerna på en bandyhall i Vetlanda för totalt 195 miljoner föddes Men efter många turer fram och tillbaka sade kommunfullmäktige nej till sitt eget förslag under 2008. Året innan hade Vetlanda BK dragit igång ett eget projekt och bildade bolaget Vetlanda Arena AB. Ett samarbete inleddes sedan med ishockeyklubben Boro/Vetlanda HC och fotbollslaget Hvetlanda GIF som i januari 2009 mynnade ut i att kommunen bestämde sig för att gå i borgen för ett lån på 53 miljoner.

Den resterande summan av den totala byggkostnaden på 61 miljoner (40 miljoner för bandyhall, 16 miljoner för hockeyhallen som ligger vägg i vägg och 5 miljoner för den uppvärmda konstgräsplanen) kom in via företagssponsring och aktier.

– Vi har lyckats därför att vi jobbat väldigt småländskt och sökt enkla lösningar. Det är ingen flådig hall på det viset utan en oisolerad hall av plåt men med inslag av glaspartier som ändå gör att den lyfter.

Hur lyckades ni lösa finansieringen?

–Det hela bygger på kommunen hyr hallen för 6,8 miljoner om året för att vi ska upplåta den gratis till skolor, allmänhet och för ett rabatterat pris till föreningarna. Vi har en driftkostnad som ligger på drygt nio miljoner. Skillnaden där mellan är hyresintäkter på runt en miljon och sponsorintäkter på ungefär en och en halv miljon säger Stewe Jonsson.

Arenan tar in 2 100 personer och Vetlanda har – trots magra sportsliga framgångar – lyckats höja publiksnittet från förra säsongen med hela 71 procent – från 706 åskådare till 1 208.

–Jag vet inte vad Vetlanda själva räknat med. Men det är fantastiskt. Hallen har blivit ett lyft på alla plan och det är fler som åker skridskor på allmänhetens åkning och så vidare.

– Många andra har byggt en evenemangsarena för 200-300 miljoner. Men för de pengar vi lagt har vi fått en idrottsarena som publiken, spelare och ledare uppskattar. Det blev mycket bättre än jag trodde och alla som säger någonting om hallen är positiva.

Vilka råd ger du till de som funderar på att bygga en hall?

– Kom till Vetlanda på ett studiebesök. Vi tar gärna emot och ger många goda råd. De flesta klubbar i elitserien klarar sig mycket bra med en anläggning som vi har. Det är den billigaste som går att bygga, säger Stewe Jonsson.

Mer läsning

Annons