Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrad finalbiljett, degraderingar och kvalglädje – här är resultaten från söndagens draman

Kalix är inte längre ett elitserielag.
Kungälv räddade det allsvenska kontraktet.
Och SAIK säkrade finalbiljetten.
Så här gick det i söndagens dramatiska uppgörelser.

Annons

KVAL TILL ELITSERIEN

Motala hade ett drömläge inför den sista och avgörande omgången. Det förvaltade man också på bästa sätt när man besegrade redan avsågade Nässjö med 6–1. Därmed spelar nykomlingen i elitserien även nästa säsong.

Det innebar i sin tur att alla blickar riktades mot Kalix. Där behövde hemmalaget, för att undvika degradering, vinna med minst fem bollar mot Falu BS.

Hemmalaget rivstartade när Johan Sundqvist redan efter tolv sekunder (!) satte matchens första mål. Men det räckte ändå inte hela vägen. Kalix vann "bara" med 4–2, vilket alltså innebär att Falu BS tar elitserieplatsen på bättre målskillnad.

Utfall: Motala och Falun spelar i elitserien nästa säsong. Kalix och Nässjö spelar i allsvenskan.

*****

KVAL TILL ALLSVENSKAN

Rättvik säkrade avancemang till näst högsta serien redan förra omgången och på söndagen rundade man av ett succéartat kval med att besegra Söråker med hela 14–2.

Dramatiken i kvalgrupp A hittade vi istället på Bergshamra i Solna. Storsatsande och stjärnfyllda AIK var piskat att vinna mot UNIK för att passera Uppsalalaget i tabellen. Det gjorde man också, vilket innebär att satsningen räckte hela vägen till allsvenskan. Man tar sig alltså dit på bekostnad av just UNIK.

I kvalgrupp B räddade Kungälv en jobbig säsong genom att vinna ödesmatchen mot Blåsut på bortaplan med 4–2. Det innebär att man passerar just Blåsut i tabellen och att man räddar det allsvenska kontraktet. Från grupp B får man sällskap till allsvenskan av Katrineholm, som väntat besegrade Skirö.

Utfall: Rättvik, AIK, Kungälv och Katrineholm spelar i allsvenskan nästa säsong. Skirö, Söråker, UNIK och Blåsut spelar i division 1.

*****

SM-SLUTSPEL HERRAR

Sandviken är klart för SM-final på Studenternas kommande helg. Förhandsfavoriten vann ett superdrama i den femte och avgörande semifinalen mot Hammarby. SAIK-kaptenen Daniel Berlin klev fram och avgjorde några minuter in i förlängningen när han dundrade in en hörna fram till 3–2.

Edsbyn fullbordade en stark vändning mot Villa Lidköping genom att vinna den femte och avgörande semifinalen med 5–3. Det innebär att regerande mästaren vände 0–2 i matchserien till seger med 3–2 i matcher.

UTFALL: Sandviken och Edsbyn möts i SM-finalen på Studenternas kommande helg.

*****

SM-SLUTSPEL DAMER

Skutskär vann den tredje och avgörande semifinalen på bortaplan mot Västerås SK och är klart för SM-final på Studenternas. Där ställs man mot AIK.

Linnea Gunnarsson, Malin Andersson och Olga Rodinova blev målskyttar när Skutskär efter paus vände 1–2-underläge till 4–2-seger.

Mer läsning

Annons