Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan "Bejja" Berglund: "Vi har ingen press över huvud taget att slå något elitlag"

/

Det har varit en del justeringar i Ljusdals försvar under säsongen.
Men som libero har Johan "Bejja" Berglund stått stark och trygg – i laget som släppt in minst mål av alla i allsvenskan.
– Det är klart att det blir tufft att hålla Sirius och Tillberga stången, och även Boltic, säger "Bejja" inför kvalet som startar på fredag.

Annons

Ljusdal har släppt in minst mål av alla under 22 allsvenska omgångar – 51 stycken – vilket ger ett snitt på 2,3 per match. Att det är defensiven som prioriterats är inget som lagkaptenen Johan "Bejja" Berglund försöker förneka på något sätt.

– Det är det vi bygger alltihopa på, en tajt defensiv, säger han.

Den försvarslinje som LBK-fostrade den förre Bollnässpelaren styrt med järnhand har det dock varit en hel del justeringar i under säsongen som gått. I truppen finns tre backar, men bara två av dem kan spela. Det började med Eric Lönngren och Erik Olsson som backar, sedan gjorde Mattias Sand comeback och Erik Olsson flyttades ut på en halv. I de senaste matcherna är Olsson tillbaka som back, medan Eric Lönngren fått börja på bänken.

LÄS MER: 16-åring i huvudrollen när Ljusdal vann

Johan Berglund har suttit säker som libero – där har inget förändrats.

– Det har väl gått bra, problemet är att vi har fyra försvarare på tre platser. Alla är så pass bra att man skulle vilja ha med allihop. Vi har fått bygga vidare på vårt spel hela säsongen, finslipat och gjort justeringar, säger Johan Berglund.

Hans rykte som bandyspelare omgärdas av extrem tuffhet. Men under sin första säsong i näst högsta serien har det för honom blivit blygsamma 100 minuter på botbänken.

– Det är väl mycket tack vare deffen, vi har gjort det trångt för motståndarna, då slipper man ta de där utvisningarna. Sen har jag väl spelat mer än vad jag gjort förr, säger Johan Berglund, som piskat in fem vänsterhörnor under säsongen.

– Och en assist, påpekar han nästan lite stolt.

Hur gick den till?

– Jag drev upp i mitten och satte ut bollen till Jens Hermansson, som rundade och blev fri.

Att du frispelar folk på en bandyplan kan inte ha hänt jättemånga gånger?

– Haha, nej, det har jag inte gjort.

Allsvenskan i sig har varit ett äventyr för Johan Berglund. Han har vid 32 års ålder fått åka till helt nya platser för att spela bandy.

– Jag har ju spelat i allsvenskan förut, men då hette elitserien allsvenskan... Det har varit en jätteomställning för mig, man har spelat på arenor man aldrig har sett förut. Men helt ärligt så trodde jag nog att allsvenskan var sämre än vad den var, för även mot de så att säga lite sämre lagen har vi fått kämpa på, säger han.

Ljusdal stod för säsongens bästa notering i den sista matchen – 9–2 borta mot redan nedflyttningsklara Helenelund. Knappast någon match där något av lagen hade kniven på strupen, men ändå förlösande i någon mening, enligt Johan Berglund.

– Det var jätteskönt att vi fick sprida målen på lite fler. Det var perfekt, precis vad vi behövde, säger Johan Berglund.

LÄS MER: Ljusdal avslutade med storseger

Förra säsongen återvände Johan Berglund till moderklubben Ljusdal efter tio år i Bollnäs. Det kunde ha slutat roligare för honom – Ljusdal åkte ur elitserien då man bara fick 2–2 hemma mot Gripen samtidigt som Falu BS svek på Studenternas och föll med 2–15 mot Sirius, som i och med det klarade sig kvar.

– Det där har vi släppt, nu är det nytt kval och nya matcher. Det är bara att hålla i hatten, för nu åker vi, säger han.

Nu när Ljusdal kommer till kvalet från allsvenskan är läget ett helt annat, enligt Johan Berglund.

– I grund och botten så har ju elitlagen favören, så är det ju. Vi går in helt avslappnat till den här matchen (fredagens premiär mot Sirius hemma på IP), och har ingen press över huvud taget att slå något elitserielag, säger han.

SE ÄVEN: Axman: "Det här håller inte i ett kval, Ljusdal"

Mer läsning

Annons