Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bandet med hjärtat på nätet

De sex killarna i metalbandet Vildhjarta bor på olika orter runt om i Sverige. Det hindrar inte de från att spela sin musik tillsammans. De repar på varsitt håll och möts på nätet för att diskutera musiken. I mitten av maj hade de sin första spelning på Mayday Metalfest på Brandgaraget i Hudiksvall.

Bandmedlemmarna hittade varandra på olika musikforum på nätet. Daniel Bergström och Johan Nyberg bor i Hudiksvall respektive Delsbo.
– Vi skickar låtarna till varandra via nätet och vi har väl repat tillsammans sex, sju gånger, berättar Daniel Ädel som bor i Nyköping.


För ett år sedan sågs de i verkligheten för första gången. Gävle har blivit mittpunkten och dit har hela bandet åkt när de ska repa tillsammans. Tidigare bodde dessutom en av sångarna i Göteborg. Men bandet ser inte de stora avstånden som någon nackdel.
– Det är kul när vi ses, det är party varje gång, säger Daniel Bergström.
– Det är ju när man ses som det händer, säger Daniel Ädel.
De övernattar i replokalen, allt för att få ut så mycket som möjligt av gångerna när de träffas för att repa. Daniel Bergström skriver låtarna hemma i Hudiksvall med referensinstrument. Sedan skickar han ut de till de andra i bandet så att de kan träna hemma hos sig och sätta sin prägel på musiken.
– Det största problemet är väl att försöka synka våra liv så att alla har tid att ses på nätet samtidigt, säger Daniel Bergström.


Bandet har även en sjunde medlem i Kalifornien.
– Han gör mycket bakgrundljud som helikoptrar och stråkar till musiken som han skickar till oss. Han är lite som en sjunde hemlig medlem, berättar Daniel Ädel.
Inför deras första spelningen på Brandgaraget var de väldigt nervösa.
– Jag trodde aldrig att det skulle stå folk och skrika efter oss när vi fortfarande var i logen, säger Daniel Bergström.
– Trots att vi inte har släppt någon skiva eller spelat förut så hade folk ändå hört talas om oss, säger Daniel Ädel som tror att ryktet har spridit sig eftersom bandet har varit aktiva på olika musikforum på nätet.
– Vi lägger även upp ofärdiga låtar på nätet för att få feedback, då får vi veta vad lyssnarna vill ha för något, säger David Lindkvist som berättar att de har fått höra mycket positivt om deras musik
– Många är imponerade över inspelningarna, trots att är inspelat vid min dator på Håsta, berättar Daniel Bergström.


Den 22 augusti ska de spela på Stagedive Day Out i Stockholm och deras andra mål är att bli klar med den första skivan som de just nu skriver musiken till. De har även blivit kontaktade av en tysk arrangör som vill att de ska spela på en metalfestival senare i höst. Men de har inga direkta önskemål att bli signade av ett bolag.
– Bara för att man är signade så betyder inte det att det händer något. Det här bandet passar att sköta sig själv, vi har all kompetens inom bandet, säger David Lindkvist.
– Det är jag som sköter den största delen av det administrativa arbetet, jag är lite av bandets manager, säger Daniel Ädel.
Deras dröm är att kunna åka runt och spela i Europa och få resorna betalda.
– Men främst vill man ju hålla på för att själv utvecklas inom musiken, säger Daniel Ädel.