Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Balder tidigare anmält för brister

För ett år sedan anmälde Gunnar Ström korttidsboendet Balder till Socialstyrelsen efter en händelse med hans son. Nu reagerar han på att boendet åter igen brustit i tillsynen av ett barn.

Annons

- Det är anmärkningsvärt att inget har förändrats, säger Gunnar Ström.

Han reagerade när han läste i torsdagens tidning om pojken Johan, autistisk och med en utvecklingsstörning, som lämnats utan tillräcklig tillsyn på det kommunala korttidsboendet Balder.

Han har själv en femtonårig son med liknande diagnos. Fram tills för en tid sedan brukade sonen också vara på korttidsboendet Balder, men efter ett par händelser som föräldrarna anser beror på bristande tillsyn vistas han inte längre där.

- Det blev så att vi vägrade lämna dit honom. Han har inte varit på Balder på nio månader, säger Gunnar Ström.

Den första händelsen inträffade i oktober 2009. Efter en dispyt skickades Gunnar Ströms son in på sitt rum på Balder.

- Vi hade sagt till om att det inte går att lämna honom ens för en minut. Men han blev ensam på rummet och slog sönder en fönsterruta.

Sonen klarade sig från skador, men när rummet började bli utkylt kontaktades föräldrarna som fick komma och hämta honom. Den gången gick de inte vidare, men efter en annan incident i slutet av augusti 2010 bestämde de sig för att göra en anmälan till Socialstyrelsen.

I samband med att sonen gick och lade sig på kvällen skedde något som gjorde honom ilsken.

- När han ska somna är han väldigt känslig för ljud. Antagligen reagerade han på något och sparkade till sänggaveln så att sängbottnen rasade ner.

Personalen bedömde att sängen gick att sova i och lät pojken ligga kvar.

- Vi fick se sängen när vi hämtade honom på morgonen. Det var en chock, ingen ska behöva sova i en trasig säng, säger Gunnar Ström.

De anmälde det inträffade till Socialstyrelsen, men myndigheten lade ner ärendet.

- Socialstyrelsen nöjde sig med svaret från kommunen och avslutade ärendet. Men så händer något igen. Nu tycker jag att socialstyrelsen skulle reagera, jag hoppas att det blir en tillsyn, säger Gunnar Ström.