Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balanserar mellan säkerhet och övervakning

Terrorattackerna i Paris mot tidningen Charlie Hebdo och en judisk kosherbutik har skakat om i hela Europa.

Annons

Inrikesminister Anders Ygeman berättade på Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen att han fått slänga sitt förberedda tal och skriva ett nytt. Händelserna i Paris handlar inte om en kamp mellan civilisationer utan en kamp om vår civilisation konstaterade Ygeman men utmaningen är balansen mellan behov av säkerhet och att stå emot övervakningssamhället. Det i sig är en kamp om civilisationen inom civilisationen. 

Och det som kunde hända i Paris, kan även hända här. Det hände tidigare i år i Belgien och dessförinnan i Norge. Sverige klarade sig med ett nödrop vid det misslyckade självmordsattentatet mitt i julhandeln på Drottninggatan i Stockholm 2010. Säpo har även avvärjt ett par attentatsplaner. 

Det som EU-ledarna nu blickar oroligt på är Syrien, där det finns nu omkring 2500 EU-medborgare som slåss för Islamiska Staten. 300 av dom bedöms vara svenskar. Här har både FN och EU tagit ställning för lagstiftning att kriminalisera så kallade terrorresor, att utbildas av eller strida för terrorgrupper. Och Ygeman flaggade för att det kommer ett svenskt genomförande. Men det är inget skydd i sig eftersom Frankrike genomförde lagstiftningen redan i november. 

Varje terrordåd ger anhängarna till mer övervakning mer vind i seglen. När Anders Ygeman var i Paris i samband med söndagens manifestation ställde han sig bakom ett uttalande om mer övervakning av nätet, tillsammans med nätoperatörerna, för att kunna mota innehåll som syftar till hat- och terror så är det ett steg i den riktningen. Italiens premiärminister, socialdemokraten Matteo Renzi, har gjort utspel om en gemensam underrättelsetjänst för EU för att möta säkerhetshoten och vara enade mot terrorismen. 

Problemet i debatten idag är var det gyllene snittet går, att klara av att behålla vår civilisation med öppenhet, integritetsskydd, yttrandefrihet och demokrati utan att rädslan för terror tar över. 

Annons