Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakslag för Vallviks Bruk

Massatillverkande Vallviks Bruk får inte pruta på den ekonomiska säkerheten. Miljööverdomstolen dömer bolaget att deponera 19,3 miljoner kronor som säkerhet för framtida sanering.

I januari 2009 fick Vallviks Bruk AB tillstånd av Miljödomstolen att deponera totalt 200 000 ton processavfall från massatillverkningen på en ny deponi, vilken skulle placeras ovanpå den gamla deponin.

Domstolen beslutade att bolaget ska avsätta 19,3 miljoner kronor som säkerhet för framtida sanering. Vallviks Bruk ville ställa säkerhet etappvis, vartefter behovet uppstod, och överklagade till nästa instans: Miljööverdomstolen. I inlagan till domstolen begärde Vallviks Bruk överraskande att – för den händelse man inte fick etappvisa säkerheter – så skulle beloppet prutas till 5,7 miljoner kronor.

Det alternativet avslogs av Miljööverdomstolen som bara kan pröva de skäl som lagts fram i den undre rätten, Miljödomstolen. Domen kan överklagas. Det ska i så fall vara gjort senast 22 september.