Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakom nya "Här är ditt liv"

Bakom varje "Här är ditt liv" ligger månaders arbete.

Och hemlighetsmakeri. Inte ens kollegorna på SVT vet vilka som ska kidnappas i den nygamla lördagsunderhållningen.

- Titta inte in i rummet åt vänster. Och inte på dataskärmarna!

Det är mycket som är hemligt när projektledare Ragnhild Fjällhed visar runt inne på "Här är ditt liv"-redaktionens del av det öppna kontorslandskapet i SVT-huset i Göteborg.
Och varför skulle det inte vara det? På lördag morgon kidnappas den första hedersgästen i programmet och fram till dess får det absolut inte läcka vem det är.
För den lilla "Här är ditt liv"-redaktionen har detta sedan planeringen startade i mars inneburit massivt researcharbete och total munkavel - både på arbetsplatsen och privat.
- Det har varit jättejobbigt, speciellt innan man kom in i nojan och lärde sig att använda kodnamnen, säger inspelningsledare My Lindberg.
Programmens huvudpersoner går alltså under kodnamn även internt på SVT, så att ingen råkar läcka i det gemensamma lunchrummet.
Namnen är tagna från så vitt skilda områden som grönsaksdisken och mytologin.
- Och vi använder dem faktiskt till och med på våra interna möten, säger Ragnhild Fjällhed.
Stort hemlighetsmakeri. Men så ska redaktionens arbete resultera i sex stycken 90 minuter långa, direktsända program, där inget får gå fel och där både gäster och tv-publik ska överraskas. Något som vid sidan av hemlighetsmakeri kan vara nog så svårt i svininfluense-tider.
- Ja, vi har några back up-planer. Även för om Ingvar Oldsberg skulle bli sjuk, säger Ragnhild Fjällhed och berättar att man när planeringen startade i våras vände sig till de som var med och gjorde "Här är ditt liv" på 80- och 90-talen, med Lasse Holmqvist som programledare.
För att lära sig rutiner och av misstag. En stor skillnad mellan de två årgångarna är till exempel att det nu för tiden är mycket lättare för vem som helst att göra personsökningar på nätet.
Den nya "Här är ditt liv"-redaktionen har dessutom gjort hundratals telefonsamtal, intervjuer, resor, inhämtning och inscanning av mängder privata bilder och - självklart - 10-15 gäster per program.
Något som i sig i och för sig också är en utmaning ur en hemlis-synpunkt. Och ur en logistisk.
- Det bokades hotellrum redan i början av sommaren, så får vi eventuellt boka av sedan i stället. Men det har varit svårt med tåg- och flygbiljetter, som också måste bokas i förväg. Ibland ska man ju uppge namn för biljetten och det går inte att veta i förväg. Och när det gäller hedersgästen så vill vi ju inte uppge det heller! säger My Lindberg.- och kollar så ingen kikar på hennes skärm.
Kan man inte få veta något kodnamn då? Någon i redaktionen tycker "absolut", Ragnhild Fjällhed är osäker och redaktör Tobias Björling avbryter premiärstressen för att ropa "Absolut inte!".
Sedan handlar allt om att få saker att klaffa på lördag - från kidnappning, till transporter av alla gäster, artister och band.
Sedan ska allt funka lika bra fem lördagar till.